Türkiye’de patlamalarda ölenlerin oranı yüzde 7 bin 682 arttı

İngiliz Silahlı Şiddet Karşıtı Hareket’in yayınladığı rapora göre 2015’te Türkiye’de patlamalar sonucu ölenlerin oranı bir önceki yıla göre yüzde 7 bin 682 arttı

İngiltere’nin sivil toplum kuruluşu Action on Armed Violence’ın (Silahlı Şiddet Karşıtı Hareket) açıkladığı 2015’te raporuna göre Türkiye’de patlayıcı madde yüzünden hayatını kaybedenlerin oranı bir önceki yıla göre yüzde 7 bin 682 arttı. Raporda son beş yılda patlayıcılar sonucu ölen ya da yaralanan sivillerin sayısında da yüzde 55 artış olduğu açıklandı.

Diken’in Guardian’dan derlediği habere göre Türkiye, intihar saldırılarında en yüksek ölü ve yaralı rakamlarına sahip ülkelerden biri oldu. Nijerya, Irak, Afganistan, Suriye, Yemen, Çad, Kamerun, Pakistan, Lübnan, Kuveyt, Fransa, Suudi Arabistan, Somali, Libya, Mısır, Çin, Hindistan, Bangladeş, Mali ve Tunus da bu ülkeler arasında yer aldı.

Ankara Gar patlaması ikinci sırada

Türkiye’nin bir önceki yıla göre patlamalar nedeniyle ölenlerin sayısı yüzde 7 bin 682 oranıyla sekizinci sıraya yerleştiği raporda Türkiye’yi Yemen (yüzde 1024), Mısır (yüzde 142), Libya (yüzde 85), Suriye (yüzde 39), Nijerya (yüzde 22) izliyor.

Rapora göre  2015’te hayatını kaybeden ya da yaralanan sivil sayısının en yüksek olduğu patlama, Suriye’nin Duma kentindeki hava saldırısı olurken, Ankara 102 kişinin öldüğü ‘Barış Mitingi’nde gerçekleşen bombalı saldırı ikinci sırada yer aldı. 

Türkiye, sekizinci sırada

Türkiye 2015’te sivil ölümlerinin en çok gerçekleştiği ülkeler arasında sekizinci sırada yer alıyor. Suriye, Yemek, Irak ve Nijerya, sivil ölümlerinin en yüksek oranda gerçekleştiği ülkeler olurken, Türkiye’yi Pakistan, Ukrayna, Libya ve Mısır takip etti.

2015 yılında günde ortalama 30, toplamda ise 44 binden fazla sivil patlayıcılar sonucu yaşamını yitirdi veya yaralandı. El yapımı patlayıcılar 16 bin 199, intihar saldırıları 9 bin 205, hava saldırıları 9 bin 200, karadan silahlı saldırılar 7 bin 095 sivilin ölümü veya yaralanmasına neden oldu. 

Kategoriler

Türkiye Gündem



Yazar Hakkında