CHP'den 'Akil İnsanlar Grubu' önerisi

CHP Kürt meselesinin TBMM çatısı altında çözümü için önerilerini TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e iletti. CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ile Sezgin Tanrıkulu, TBMM bünyesinde ‘Toplumsal Mutabakat Komisyonu’ ve ‘Akil İnsanlar Grubu’ oluşturulması için Çiçek’e dilekçe sunarken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise diğer partilerin liderleriyle görüşeceğini açıkladı.

CHP, Kürt meselesinin TBMM çatısı altında çözümü için önerilerini TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e iletti. CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ile Sezgin Tanrıkulu, TBMM bünyesinde ‘Toplumsal Mutabakat Komisyonu’ ve ‘Akil İnsanlar Grubu’ oluşturulması için Çiçek’e dilekçe sundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise TBMM’de temsil edilen diğer partilerin desteğini almak için liderler turuna çıkmaya hazırlanıyor. 

CHP Genel Başkan Yardımcıları Tanrıkulu ve Loğoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşerek Kürt meselesinin çözümü için TBMM bünyesinde komisyon ve grupların oluşturulmasına dair dilekçe sundu. Toplantıya TBMM Genel Sekreteri Sadettin Kalkan da katıldı. 

Çiçek: 'Meclis beklentileri karşılayamadı'

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmede CHP’lilerin, 12 Haziran seçimlerinden önce Kürt sorununun çözümü için TBMM ’nin umut kapısı olarak görüldüğünü ancak geçen zaman içerisinde bu beklentinin kalmadığını anlatarak, Meclis’in bu konuda girişimlerde bulunması gerektiğini vurguladığı belirtildi. Çiçek ise “Evet, biliyorum. Ne yazık ki Meclis beklentilere cevap olamadı. Meclis arzulandığı gibi değil. Çok gergin. Bunun aşılması lazım. Bu sorunun sadece siyaseten değil, insani olarak da çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu öneriyle ilgili siyasi partilerin yaklaşımları çok önemli. Bütün partilerin bu komisyona üye vermesi lazım” dedi. 

Görüşmenin ardından CHP’liler TBMM ’de basın toplantısı düzenledi. Görüşmeye dair “Kürt meselesinin çözümüne ilişkin bir mekanizma, bir süreç önerimizi kendisine sunduk” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu, görüşmenin yapıcı ve olumlu geçtiğini belirterek, “Önerimizin temel unsuru TBMM çatısı altında 4 siyasi partinin eşit sayıda göstereceği 8 üyeden oluşacak bir Toplumsal Mutabakat Komisyonu oluşturulmasıdır. Ana unsuru budur. O nedenle CHP Genel Başkanı siyasi partilerin liderleriyle AK Parti, MHP, BDP genel başkanlarıyla ayrıca görüşme teşebbüsünde bulunacak” dedi. 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise konuyla ilgili “Ben gideceğim, bütün siyasi parti liderleri ile konuşacağım. Ne için konuşacağım, niçin konuşacağım; bu ülkede analar ağlamasın artık yeter. Bunun edebiyatı da yapılmasın. Samimiysek terörü sonlandırmak konusunda herkes, bu ülkede yaşayan herkes elini taşın altına koymalı” dedi. 

MHP doğrudan reddetti

CHP’nin önerisi siyasette de yankı buldu. BDP, bu öneriye destek verirken MHP olumsuz yaklaştı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Biz Türkiye’de Kürt sorunu olduğu kanaatinde değiliz. Türkiye ’de terör sorunu var. Yeni bir açılım sevdası oluşturma noktasındaki yaklaşımı, yeni açılımların önünü açabilecek yaklaşımları kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu. 

BDP: Kapımız açık

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise “Önemli bir girişim. CHP’nin özellikle savaş tezkeresi konusunda almış olduğu tutum da hala hafızalarda. Dolayısıyla bugün atacağı adımın aynen devam etmesi gerektiğini düşünüyorum yoksa çözüm noktasında bizim kapımız sürekli herkese açık” dedi.

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem