CHP: Soruşturmalar cadı avına dönüşmemeli

CHP dün yaptığı açıklamada, darbe girişimi sonrası sokaklardaki protestoların ‘cadı avına’ dönüşmemesi için çağrıda bulundu.

CHP Parti Meclisi ve TBMM Grubu, ortak bildiriyle darbe girişimine karşı tavrını ve önerilerini açıkladı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında önceki gün yapılan toplantının ardından dün açıklanan bildiride, darbe girişimi lanetlendi,  direnme hakkının kutsal olduğu, darbecilerin hukuk düzeni içinde yargı önünde hesap vermesi gerektiği, er ve erbaşlara yönelik linç girişimlerinin soruşturulması, TSK’nin düşman gibi gösterilmesine dönük her türlü girişim ve ortamın ortadan kaldırılması gerektiği kaydedildi. 

Açıklamada, “Güçlü bir parlamenter sistem ve özgürlükçü demokrasi için her türlü çabayı göstermeye hazırız” dendi. 

Açıklamada tüm siyasi partilerin ‘özeleştiri’ yapması gerektiğine dikkat çekilirken darbecilerin hesap verme sürecinin hukuka uygun olması gerektiği vurgulandı:

“Darbeciler, tüm işbirlikçileri ile birlikte hukuk düzeni içinde yargı önünde hesap vermelidir. Hesap sorma sürecini ve soruşturmaları, anayasa ve hukuk sınırları dışına taşıyıp bir cadı avına dönüştürmek, anayasayı ihlal eden darbecilerle aynı konuma düşmek olur.”

Açıklamada, soruşturmaların “intikam ve tasfiye fırsatı gibi görülmemesi” gerektiği belirtildi, “hukuk devletinin gereği olarak er ve erbaşlara dönük linç girişimleri de aynı biçimde soruşturulmalıdır” dendi.

 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında