BM Suriye'deki faaliyetlerini askıya aldı

Birleşmiş Milletler (BM), dün Halep yakınlarında yardım konvoylarının vurulmasının ardından tüm insani yardım faaliyetlerini askıya aldı.

Birleşmiş Milletler, insani yardım taşıyan kamyonlarının Halep yakınlarında vurulduğunu açıklamıştı. Örgüt bu açıklamanın ardından, Suriye’deki tüm insani yardım faaliyetlerini askıya aldıklarını duyurdu. 

BBC Türkçe’nin haberine göre, Suriyeli aktivistler, Urum el-Kubra kasabası yakınlarında düzenlenen saldırıda 12 kişinin öldüğünü belirtmiş, ABD saldırıya sert tepki göstermişti.

Saldırıda ölenler arasında Suriye Kızılayı yetkililerinden biri de vardı. Buğday, kışlık kıyafetler ve tıbbi malzemeler taşıyan 31 kamyondan 18'i imha edilmişti. 

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi de konvoyun muhaliflerin kontrolündeki Doğu Halep'e yardım götürürken vurulduğunu bildirdi. 

Örgüt, savaş uçakları tarafından vurulan konvoyun gerekli tüm geçiş izinlere sahip olduğunu ve Rusya ile ABD'nin rotası ile ilgili olarak haberdar edildiklerini açıkladı.

BM Suriye temsilcisi: Zorbalık

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura kuşatma altındaki sivillere yardım götüren konvoyun uzun süren izin ve hazırlık süreci sonunda yola çıkmış olduğunu belirtti ve saldırıyı "zorbalık" olarak niteleyerek kınadı. 

Cenevre'de gazetecilere açıklamalar yapan BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, kararın 'acil güvenlik önemli kapsamında' alındığını kaydetti. "Suriye ve dünyanın dört bir yanındaki insani yardım çalışanları için çok, çok karanlık bir gün" diyen Laerke, saldırının bağımsız şekilde incelenmesi için de çağrıda bulundu. Laerke, araçlarda gıda başta olmak üzere 78 bin kişi için insani yardım malzemesinin taşındığını kaydetti.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise "Konvoyun gideceği yeri Suriye hükümeti ve Rusya Federasyonu biliyordu. Yine de Suriyeli vatandaşlara yardım etmeye çalışan bu yardım görevlileri öldürüldü" dedi. 

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Peter Maurer saldırıyı, insani yardım alanında 'uluslararası hukukun rezilce ihlali' olarak nitelendirdi. Peter Maurer de, Suriye'ye insani yardımları ertelediklerini belirtti.

Ateşkes 7 gün sürdü 

Suriye hükümeti, Moskova ve Washington'un öncülük ettiği ve Kurban Bayramı'nın ilk gününde uygulamaya sokulan çatışmasızlığın, bir haftanın sonunda bittiğini açıklamıştı.

Gün içinde muhaliflerin elindeki Doğu Halep'e Suriye ordusu ve Rus savaş uçaklarınca hava saldırıları düzenlendi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Halep'te saldırıların yeniden başladığını doğruladı ve yardım konvoyuna yapılan saldırı da dahil olmak üzere Halep'te bugünkü saldırılarda en az 32 kişinin öldüğünü belirtti.

Kategoriler

Güncel Dünya



Yazar Hakkında