KİTAP/ԳԻՐՔ EYLÜL: Şahan Şahnur’dan dönemediği İstanbul’a

Merhaba, 

Bu sayımıza Güney Amerika edebiyatının son yıllarda yetiştirdiği en önemli yazarlardan Şilili Alejandro Zambra’nın öykülerinden oluşan ‘Belgelerim’ ile başlıyoruz. Daha önce romanlarıyla tanıdığımız Zambra, bilgisayarın ‘Belgelerim’ dosyasında öylece bekleyen metinlere benzetiyor öykülerini. Öykülerinde de romanlarında olduğu gibi hep bir mizah var Zambra’nın, okuyanı önce gülümseten, sonra komik olanın aslında ne kadar acı olabileceğini de hatırlatan bir mizah. Banu Yıldıran Genç yazdı. 

Halen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü olarak görev yapan tarihçi ve büyükelçi İbrahim Kalın’ın yeni kitabı ‘Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş’, bilhassa geçtiğimiz 10 yılda bu konuda hem Türkçe hem İngilizce epey çalışması yayımlanmış olan yazarın birikiminin hacimli bir derlemesi. Kalın, kitapta İslam ve Batı toplumları arasındaki ilişkiyi kronolojik olarak ve etkileşim içerisinde ele alıyor. Murat Cankara yazdı. 

Sabatay Sevi, ismi Türkiye’de pek çok tarihsel komplo teorisine konu olmuş, oldukça tartışmalı bir figür. Dr. Cengiz Şişman ‘Suskunluğun Yükü’nde tarihin sayfalarını yeniden açıyor ve Sabatay Sevi ile ilgili çok az kişinin sahip olduğu pek çok bilgiyi gün ışığına çıkartıyor. Eddi Anter yazdı.   

Keyifli okumalar.

Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr