BM: Musul'da en kötü senaryoya hazırlıklı olmalıyız

Musul’a başlayan operasyonun ardından BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani İşler ve Acil Durum Koordinatörü Stephen O'Brien dün bir açıklama yayımladı. Açıklamada, kentte yaşayan 1,5 milyon insanın ateş altında kalma riski vurgulandı, ‘güvenliklerinden endişeliyiz’ dendi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani İşler ve Acil Durum Koordinatörü Stephen O'Brien, Musul’a operasyonun başlamasının ardından dün yaptığı açıklamada, “Musul’da yaşayan 1,5 milyon insanın güvenliğinden derin endişe duyduklarını” belirtti.

O'Brien, resmi internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, IŞİD’in Irak’ın Musul kentinden çıkarılması için yapılan askeri operasyonun, “sivillerin, iki tarafın keskin nişancılarının ateşi arasında kalma riski olduğu” ifade edildi.

Onbinlerce Iraklının kuşatma altındaki kentte ‘canlı kalkan’ olarak kullanılma riski olduğunu vurgulayan O'Brien, en kötü senaryonun, bir milyon insanın evlerin terk etmeye zorlanması olduğunu belirtti. Açıklamada, özellikle kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engellilerin tehlike altında olduğu vurgulanıyor. 

O’Brien, operasyona katılan taraflara, “uluslararası insancıl hukuk kurallarına uyma ve sivilleri koruma’ çağrısı yaptı, “Sivil halkın ihtiyacı olan yardıma ulaşmasını sağlamak yükümlülüğü altındasınız. Hiçbir şey daha önemli değil” ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamaya göre, kamplardaki insanların acil durumda kullanması için 60 bin kişilik sığınak hazırlandı. 250 bin kişilik kamplar da hazırlanma aşamasında. 220 bin aileye yetecek gıda malzemesi bulunuyor. Dağıtım alanlarında temizlik alanları, temel ihtiyaç malzemesi ve 240 ton sağlık malzemesi hazırlanmış durumda. 

O'Brien, ülkelerin verdikleri desteklere rağmen en kötü senaryoya karşı yeterli fon bulunmadığının altını çizdi, “en kötü senaryonun gerçekleşmesi durumunda” mültecilere destek olmak için ülkelere ekonomik yardım çağrısı da yaptı. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında