Ermeni diasporasından HDP'li vekillerin tutuklanmasına tepki

Avrupa ve ABD'de faaliyet gösteren diaspora kuruluşları, HDP genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasına ve son dönemde Türkiye’de demokrasi ve insan haklarına yönelik artan hak ihlallerine tepki gösterdi.

Avrupa’daki Ermeni kurumlarını temsil eden Adalet ve Demokrasi için Avrupa Ermeni Federasyonu'ndan (EAFJD) yapılan açıklamada, HDP’li milletvekillerinin gözaltına alınmasının ardından tutuklanmalarına dikkat çekilerek, Erdoğan ve Türkiye yönetimini kınandı. 

Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel merkezli olan EAFJD üyeleri, HDP’lye dayanışma içerisinde olduklarını ifade ederek, gözaltı ve tutuklamaların hukuksuz olduğunu savundular.

ANCA da tepki gösterdi

HDP genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’la birlikte HDP’li milletvekillerinin gözaltına alınmasının ardından tutuklanmalarına bir tepki de Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nden (ANCA) geldi. 

ABD’nin başkenti Washington DC’de faaliyet gösteren ANCA, 'hukuka aykırı' olarak nitelendirdikleri tutuklamaları kınadıklarını açıklarken, bu konuda ABD yönetimi ve ABD Dışişleri Bakanlığı’na yönelik bir kampanya da başlattı.

ANCA, ayrıca, tutuklanan HDP’li milletvekillerinin serbest bırakılması için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e kınamanın ötesinde somut girişimde bulunma çağrısında bulundu.

Etiketler

ANCA EAFJD