Paylan'dan 'gavur' açıklamasına dair soru önergesi

Garo Paylan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un 'gavur' açıklamasına ilişkin soru önergesi sundu

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un 3 Aralık’ta Kastamonu’da düzenlenen bir toplantıda kurduğu ‘Bizim için bağımsızlık, gavura ‘gavur’ diyerek karşısında dikilebilmektir” ifadeleri üzerine soru önergesi sundu. Paylan, Kurtulmuş’un cevaplaması talebiyle sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “3 Aralık 2016 Cumartesi günü, Kastamonu'da düzenlenen AKP Yerel Yönetimler 3. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısında yaptığı konuşmada Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş şu ifadeleri kullanılmıştır: ‘Türkiye müslümanlığı dediğimiz, bugünlere kadar gelmiş olan bu büyük medeniyetin en temel özelliklerinden birisi gâvura gâvur diyerek gâvurun karşısına dikilebilmektir. (...) Bizim bu bağımsızlık meselesini ciddiye almamız lazım. Bizim için bağımsızlık gâvura gâvur diyerek karşısına dikilebilmektir.’

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un bu beyanları üzerine kendisine bir soru önergesi iletmiş ve şu soruları yöneltmiştir:

1) Türk Dil Kurumu’na göre “1. Dinsiz kimse”, “2. Müslüman olmayan kimse” anlamlarına; dilbilimci Sevan Nişanyan’ın sözlüğüne göre “1. Zerdüşt dinine mensup, ateşperest”, “2. Müslüman olmayan, kâfir” anlamlarına gelen, ayrıca birçok atasözü ve deyimde pejoratif bir anlamı olan ve halk arasında da kötüleyici, aşağılayıcı bir şekilde kullanılan “gâvur” kelimesiyle, benim de üyesi olduğum Hıristiyan toplumunu ve Türkiye’nin Müslüman olmayan halklarını aşağıladığınızı düşünüyor musunuz?

2) Nefret söylemi, “belirli bir grubu ya da kişiyi, ırk, cinsiyet, yaş, ulus, din ya da cinsel yönelim gibi konularda aşağılar veya tehdit eder tarzda konuşma” olarak tanımlandığından, yukarıda yer alan ifadelerinizin nefret söylemi içerdiğini düşünüyor musunuz?

3) Bu tür söylemlerin nefret suçlarına dönüştüğünü göz önünde bulundurarak, söyleminizin, nefret suçlarına yol açabileceğini düşünüyor musunuz?"

Kategoriler

Güncel