‘Dadyan Mangadun’ vakıflardan destek bekliyor

Eski Dadyan okul binasının kiraya verilmesi sürecine ilişkin olarak Dadyan Vakıf yönetimine somut bir proje geldi.

Ermeni nüfusunun yoğun olduğu bir bölgede bulunan okul binasına, genç ve çalışan anne babaların anaokulu öncesi çocukları için bir Mangadun (Çocuk Evi) yapılmasını öngören proje, alana gönül ve emek veren uzmanların da yer aldığı bir kadın girişiminin ürünü.

Aralarında Selina Doğan, Sarem Külegeç Şeşetyan, Delal Dink, Arusyak Koç Monnet, Nayat Karaköse, Belinda Mumcu ve Neda Bebiroğlu’nun da bulunduğu bir grup genç kadının ortak girişimiyle oluşturulan Dadyan Mangadun projesi, eski binası kiralanacak olan Dadyan Vakfı yönetimine sunuldu. 24 Şubat Cuma günü gerçekleşen buluşmada, yönetim projenin ayrıntılandırılmış içeriğine büyük destek verirken, kira geliri sorununun halli için imkânları geniş olan vakıfların destek olması gerektiğini ifade etti. Kaba bütçesiyle kendi kendini finanse edebilen bir yapıya sahip Dadyan Mangadun projesi, gerçeğe dönüşmek için vakıfların ve hayırseverlerin desteğini bekliyor. 

Anadilinde erken çocukluk eğitimi

Projenin ayrıntılarını aktaran Delal Dink, Sarem Külegeç Şeşetyan ve Nayat Karaköse, ‘erken çocukluk eğitimi olarak adlandırılan’, 0-6 yaş çocuklara dönük programın, çocuklarını farklı kreşlere yönlendirmek durumunda kalan anne-babaların doğal ihtiyaç ve talebinin bir sonucu olduğunu anlatıyor. Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim Programı’nın kurucularından Sevda Bekman’la okul binasının ziyaret eden ekip, Bekman’ın “Eskinin 3 yaşı, şimdinin 2 yaşı oldu” sözünden de hareketle, anadilinde erken çocukluk eğitiminin, hem temel becerileri kazanma, hem de ikincil sorunları önleme odaklı bir yapısı olduğuna dikkat çekiyor.

Anne adaylarının hamilelikten itibaren Ermenice eğitim malzemeleriyle tanışmasına imkân veren program, çocuklar ve anne-babaların yanı sıra anneanne ve babaannelerin de torunlarıyla birlikte kaliteli zaman geçirecekleri oyun grupları öngören, kapsayıcı bir içeriğe sahip. Farklı yaş gruplarına yönelik, saatlik, yarım ya da tam günlük esnek programlar içeren proje sanat ve el sanatları atölyelerinden Ermenice multimedya atölyelerine, Ermenice ve İngilizce programlardan resim, müzik, dans ve drama atölyelerine kadar pek çok yaratıcı alternatif barındırıyor.

Dadyan Mangadun, Ermenice eğitsel oyuncakların bir çatı altında toplayacak bir ‘oyuncak kütüphanesi’, anadilinde materyal geliştirmeye dönük bir merkez ve çocukların ve ailelerin hoşça vakit geçirecekleri bir kış bahçesi kurulmasını öngörüyor. Alanında profesyonel bir eğitim kadrosunun yanı sıra danışma kurulu ve uzman konuklarla desteklenecek olan proje, pek çok Ermeni anne- babanın, anadilinde okul öncesi kreş ihtiyacını karşılamaya aday.

Dadyan Mangadun hayalinin gerçeğe dönüşmesi artık sadece koşulları müsait vakıfların ve hayırseverlerin desteğine kalmış durumda. Böylece Ermeni toplumu kendi yapısı içinde gereği tespit edilmiş bir ihtiyacı öz imkânlarıyla karşılamanın gururunu ve mutluluğunu yaşayacak.

Kategoriler

Toplum Okullar