''Uludere'de PKK'lılar vardı'' iddiasına DNA'lı yalanlama

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in, katledilen 34 Uludereli köylünün arasında “PKK’lılar vardı” iddiasını savcılık; 'DNA eşleşmesinde yabancı yoktu. Ölenlerin tamamı Ortasu ve Gülyazı köyündendi' sözleriyle yalanladı. Özel'in, 'Aralarında PKK’lılar vardı. Biz gitmeden silahları sakladılar' iddiasının temelinde ise MİT’in yazdığı raporda yer alan, bir haber elemanına ait doğruluğu ispatlanmamış bilgiler olduğu ortaya çıktı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, Uludere’de 34 kişinin katledilmesine ilişkin “Aralarında PKK’lılar vardı. Biz gitmeden silahları sakladılar” açıklamasının kaynağı, MİT’in yazdığı raporda yer alan bir haber elemanının iddiaları çıktı.

Taraf gazetesinden Bahar Kılıçgedik'in haberine göre, Uludere soruşturmasını yürüten Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı kaynakları, iddiaları incelediklerini ancak DNA karşılaştırmalarında katledilen 34 köylü dışında başka birine ait bir bulguya rastlamadıklarını bildirdi.

Genelkurmay Başkanı Özel’in, BBP lideri Mustafa Destici’ye, “Uludere’de ölenler arasında silahlı teröristler vardı. Biz ulaştığımızda silahlar toplanmıştı. Bu gerçekler yakında ortaya çıkar” demesinin kaynağı belli oldu.  Uludere soruşturmasını yürüten savcılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Özel’in dile getirdiği iddialar bir haber elemanına ait.

Savcılık: İddianın kaynağı MİT raporu

Savcılık kaynakları, konu hakkında şu açıklamayı yaptı: “Uludere soruşturması kapsamında gönderilen bir istihbarat raporu var. MİT’in hazırladığı ve Genelkurmay’a da sunduğu istihbarat, bölgedeki bir haber elemanından alınan bilgilere dayanıyor. Haber elemanının verdiği bilgiler doğrultusunda hazırlanan bu raporda, Uludere’de ölenler arasında örgüt elemanlarının bulunduğundan, olay sonrası silahların toplandığına kadar farklı iddialar yer alıyor.” Haber elemanının iddiasını destekleyecek herhangi bir delile rastlamadıklarına dikkat çeken yetkililer “34 kişinin bombalanarak öldürülmesinin hemen ardından cenazeler incelendi ve yapılan DNA karşılaştırılmasında yabancı birine ait bir bulguya rastlanmadı. Bombalanma sonucu ölenlerin tümünün Ortasu ve Gülyazı köylerinden olduğu da DNA örnekleri ile kesinlik kazandı” dedi.

(Kaynak: Taraf)

Kategoriler

Güncel Gündem