ABD'li muhalif isimlerden Assange'a destek

Wikileaks kurucusu ve editörü Julian Assange'ın Ekvador'a yaptığı politik sığınma hakkı başvurusuna Amerikalı muhalif isimlerden destek geldi. Yönetmen Michael Moore ile Noam Chomsky ve Naomi Wolf gibi yazarların imzasını taşıyan ve Just Foreign Policy adlı STK'nın Ekvador Büyükelçiliği'ne teslim ettiği mektupta, Başkan Rafael Correa'nın Assange'ın başvurusunu kabul etmesi isteniyor.

Michael Moore, Oliver Stone ve Noam Chomsky tarafından imzalanan bir mektupla, Assange'ın Londra'dan alınarak Ekvador'a ulaştırılması için çağrıda bulunuldu.

Mektubun imzacıları arasında yazar Naomi Wolf, komedyen Bill Maher ve 1971 yılında Pentagon'dan gizli belgeleri sızdıran Amerikalı askeri analist Daniel Ellsberg de bulunuyor.

Ekvador lideri Rafael Correa'ya çağrı

Just Foreign Policy (Adil Dış Politika) adlı kampanya grubu adına Robert Naiman tarafından elçiliğe iletilen mektubun ekindeki dilekçede dört bin imza var ve Ekvador lideri Rafael Correa’dan sığınma talebini kabul etmesi isteniyor.

Avustralya vatandaşı olan Assange, geçen hafta İngiliz Yüksek Mahkemesi tarafından İsveç'e iade edilmesi için verilen kararın ardından Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

'Suçu' gazetecilik

Mektupta ayrıca, Assange’ın İsveç’e iadesine ilişkin endişelerinin haklı gerekçeleri olduğu belirtiliyor. Buna göre, “İsveç’te tecavüz iddialarıyla tutuklanacak olan Assange’ın, bu kez de büyük olasılıkla ABD’ye iadesi istenecek.”

2010 yılında WikiLeaks internet sitesi ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait gizli yazışmaları ve Afganistan ile Irak işgalleriyle ilgili gizli belgeleri sızdırarak yayınlamıştı. Mektupta, ABD’li yetkililerin WikiLeaks’e “düşmanlıklarını” açıkça ortaya koydukları ve “casusluk eyleminden” suçlu bulunursa Assange’ın idamla yargılanabileceğini söyledikleri hatırlatıldı. Assange’ın itham edildiği “suçun” aslında gazetecilik olduğu savunulan mektupta, basın özgürlüğüne ve halkın ABD dış politikasıyla ilgili önemli gerçekleri bilme hakkına yönelik bir saldırı söz konusu olduğu belirtildi.

Yaklaşık bir buçuk yıldır ev hapsinde tutulan Avustralya asıllı Assange, geçen hafta başında Lonrda’da Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınarak bu ülkeye siyasi sığınma başvurusu yapmıştı.(vE)

(USASabah/Taraf)