Baskın Oran’dan Erdoğan’ın ‘anıları’

ARAKEL ARMADYAN 

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Baskın Oran’ın yeni kitabı ‘Recep Tayyip Erdoğan’ın Yazılmamış Anıları’ çıktı. Karikatürist Latif Demirci’nin Hürriyet gazetesinde yayınlanan karikatürlerine de yer verilen kitap, Oran’ın Erdoğan’ın yerine geçerek yazdığı günlüklerinden oluşuyor. 

Oran’ın Agos’taki köşesinde de yayımlanan yazılardan oluşan kitap, yazarın henüz hayatta ve görevinin başında olan bir devlet lideri hakkında kaleme aldığı ikinci kitap olma özelliğini de taşıyor. Oran, daha önce de 12 Eylül 1980 askeri darbesinin mimarı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında ‘Kenan Evren’in Yazılmamış Anıları’ başlıklı bir kitap kaleme almıştı. O kitabın önsözünü kaleme alan Aziz Nesin şöyle yazmıştı: “Kitabın türünü belirleyemedim. Roman değil, ama roman. Anı değil, ama anı. Günce değil, ama günce. Özyaşamöyküsü değil, ama özyaşamöyküsü. Bir araştırma değil, ama bir araştırma. Bence, bilimkurgu denilen roman türünün yeni ve gerçekçi bir modeli diyebiliriz bu kitaba. Çünkü bilimsellikle düşsellik, imgeyle gerçek, varolanla varsayılan, söylenenle söylenmek istenen iç içe. (…) Gerek Kenan Evren’in konuşmalarından derlenmiş, gerekse onun konuşma biçemiyle anı  biçiminde yazılmış olan bu kitaptan, özellikle yaşadığımız böyle günlerde aldığım tadı başkalarıyla da üleşerek artırmak istediğim için, kitabın okunmasını salık veriyorum. Yaşamım boyunca bu denli keyifle okuduğum başka bir kitap anımsamıyorum.”

Oran, yeni kitabına yazdığı arka kapak yazısında “Aziz Nesin, aynı yöntemle aynı espri içinde yazılmış elinizdeki kitabı okusaydı herhalde aynı satırları yazardı” diyor.

Bugüne dek 21 kitap kaleme alan Oran’ın ‘siyasal mizah’ olarak nitelendirilebilecek bu eserinde 7 Haziran 2015 seçimlerinden başlayarak 16 Nisan referandum kararının alındığı sürece kadar geçen yaklaşık bir yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anıları aktarılıyor. Kitapta ‘hayalet yazar’ olarak geçen Oran’ın Erdoğan’ın yerine geçerek yazdığı anılar, “Keşke İstanbul Belediye Başkanı olduğum zaman başlasaydım” sözleriyle başlıyor.

Kitapta yer alan 65 bölümün bazı başlıkları şöyle: ‘Fasıl 1: 7 Haziran felaketini derhal karantinaya alıyoruz’; ‘Fasıl 5: Bi gayret seçime gidiyoruz; ya nâsip’; ‘Fasıl 21: Emperyalist ABD ve Rusya bana karşı’; Fasıl 31: Uzaya muhtaronot yolluyoruz inşallah!’; Fasıl 42: AK Parti’ye kayyım oldum!’; ‘Fasıl 55: Afedersin Ermeni sözde soykırımını da bunlar yapmış olabilir…’; ‘Fasıl 65: Madam gibi ölmek de var Allah muhafaza’.

Recep Tayyip Erdoğan’ın Yazılmamış Anıları
Baskın Oran
Belge Yayınları
446 sayfa.