Vicdan ve Adalet Nöbeti Van'da, yine polis ablukasında

HDP’nin başlattığı Vicdan ve Adalet Nöbeti üçüncü haftasında. Nöbet, Diyarbakır ve İstanbul’un ardından üçüncü durak olan Van’da, yine polis ablukasında başladı.

HDP’nin başlattığı Vicdan ve Adalet Nöbeti üçüncü haftasında. Nöbet, Diyarbakır ve İstanbul’un ardından üçüncü durak olan Van’da, yine polis ablukasında başladı.   

HDP’nin başlattığı Vicdan ve adalet Nöbeti’nin üçüncü durağı olan Van’da grup toplantısı yapıldı.  

Gazete karınca’da yer alan habere göre, parkın etrafı ve parka çıkan yollar polis bariyerleri ve zırhlı araçlar ile kapatılırken, vekiller HDP Van il binasından yürüyüşle nöbetin tutulacağı Musa Anter Barış Parkı’na hareket etti. 

Polis ablukasına alınan parka ‘sarı basın kartı olmayan’ gazetecilerin girişine ise izin verilmedi. 

HDP’li vekilleri alkışlayarak destekleyen bir yurttaş da parkın girişinde tartaklanarak gözaltına alındı.

HDP’li vekillerin parka girişiyle nöbet eylemi başlarken, HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu bulunduğu cezaevinden gönderdiği mesaj okundu. 

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe’nin okuduğu mesajda Yüksekdağ, “Diyarbakır’dan İstanbul’a, Van’dan İzmir’e el ele veren halklarımız, demokratik birliğiyle adalete giden yolu açacaktır. Bugüne kadar haksızlığın, adaletsizliğin, ölümün ve zulmün bin bir çeşidiyle karşılaşan Van halkının vicdan ve adalet hareketimizde yeni ve güçlü bir dönemeç yaratacağına inanıyorum.”

Yüksekdağ, Van halkının zor şartlarda yaşadığına dikkat çekerek şunları söyledi: 

“Van halkının, en zor şartlar altında onurlu duruşunu kırmaya çalışanlar, bugüne kadar başaramadıklarını bundan sonra da başaramayacaklar. Bütün belediyelerine el konulan, seçimle göreve gelen eşbaşkanları tutsak edilen ve iki milletvekilliği gasp edilen bir kent olarak Van, adaletsizliğin zirvesini yaşamıştır ve adalet mücadelesini de zirveleştirmek durumundadır. Van’a reva görülen bu zulüm ve haksızlık HDP’ye oy versin ya da vermesin bütün Vanlılara yapılan bir hakarettir. Zorla, hukuksuzlukla elde ettikleri gücün sarhoşu ve kibirlerinin esiri olan iktidar sahipleri bilmeli ki, mazlumun hakkı zalime kalmaz. Elbette, bizlerin ellerinde ve mücadelesinde adalet yerini bulur. Bugün işte bu inançla el ele vermenin, hakkı gasp edilen ve onuruyla, vicdanıyla yaşamak isteyenlerin, adalet çağrısına her yerde ses olmanın zamanıdır. Birlikte başarabiliriz, yine hep birlikte adaleti kazanabiliriz. Bu inançla değerli Vanlıları, il- ilçe yöneticilerimizi, destek veren tüm demokratik kurumları saygıyla selamlıyorum.”

Yüksekdağ’ın mesajının ardından HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, Grup Toplantısı’nda konuştu. HDP Genel merkezi’nin sosyal medya hesabından aktardığına göre Baydemir şunları söyledi:  

“Musa Anter Parkı ablukaya alınmış durumda. Tam da buradaki fotoğraf Türkiye’ye dayatılan fotoğraftır.”

“TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun iki HDP'li üyesi var; Ayhan Bilgen ve Burcu Çelik. Şu an ikisi de tutuklu!”

“Vekillerimizin tutuklanmasıyla Meclis itibarı yerde süründü. Meclis Başkanı 5 trilyonluk araçla olay yerinden kaçmaya çalışıyor.”

“İnsanlığın en büyük sermayesi onurdur. Makam mevkii kazanabilirsiniz ama onurunu yitiren bir birey, bir topluluk onu zor kazanır.” 

“AKP Genel Başkanı Guantanamo uygulamasından ilham alıyor ve adeta müjde veriyor. Akıl nerede, vicdan nerede?” 

“Toplumun çıkarı Kürtlerle iyi ilişki kurmaktır. Güney Kürdistan’da Türkmenler referanduma gitseydi aynı refleksi mi verirdiniz?”

Nöbete katılacak vekiller

Nöbete katılacak olan HDP’li vekiller ise Osman Baydemir, Nadir Yıldırım, Lezgin Botan, Bedia Özgökçe, Ali Atalan, Adem Geveri, Kadri Yıldırım, Nihat Akdoğan, Meral Danış Beştaş, Mehmet Emin Adıyaman, Mehmet Ali Aslan ve Dilek Öcalan.

‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin Van ayağı 14 Ağustos’a kadar sürecek.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında