Gülmen ve Özakça'ya yine tahliye yok

Açlık grevinde ve tutuklu olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın yargılandığı davanın ikinci durulması dün yapıldı. Ankara Numune Hastanesi’nin "sanığın duruşmaya katılması tıbben sakıncalıdır" yazısı nedeniyle Gülmen duruşmaya katılamadı; Özakça ise tekerlekli sandalyeyle getirildiği duruşma salonunda savunmasını yaptı.

İşlerine iade talebiyle 204 gündür açlık grevinde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutuklu, ihraç edilen öğretmen Acun Karadağ'ın tutuksuz yargılandığı davanın ikinci duruşması dün Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görüldü.

Eğitimciler “Silahlı terör örgütüne üye olma (Türk Ceza Kanunu 314)", "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet" ve "terör örgütü propagandası yapmak (Terörle Mücadele Kanunu 7/2)” suçlamalarıyla yargılanıyor.

Duruşma salonuna alınmayıp dışarıda bekleyen ve açıklama yapanlara polis plastik mermilerle saldırdı. Bir kişi gözaltına alındı, daha sonra serbest bırakıldı.

Gülmen ve Özakça,  Ankara Adliyesi'ndeki 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 14 Eylül’de görülen ilk duruşmaya "güvenlik, yetersiz personel ve sağlık koşulları, kaçırılma ihtimali" gibi gerekçelerle getirilmemişti. Bu duruşmaya Nuriye Gülmen getirilmezken, Özakça tekerlekli sandalye ile getirildi. Acun Karadağ da duruşmadaydı.

Duruşmayı Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri Aycan İrmez, Mithat Sancar, Saadet Becerikli, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri Ali Haydar Hakverdi, Sezgin Tanrıkulu, bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka, Esra Özakça, Yüksel Caddesi eylemcilerinden ihraç edilen sosyolog Veli Saçılık, Gezi direnişinde öldürülen Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan’ın da aralarında olduğu isimler takip etti.

bianet’te yer alan habere göre, duruşmada Semih Özakça savunmasını yaptı.

Acun Karadağ, yargılamanın açlık grevine yönelik olduğunu, Gülmen savunma yapmadan kendisi de savunma yapmayacağını söyledi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, bilirkişi olarak açlık grevinin etkilerini ve zorla müdahalenin sonuçlarını anlattı. 

Semih Özakça, tekerlekli sandalyeyle duruşma salonuna getirildi. Özakça’nın etrafını jandarmalar kapattı. Özakça zorlukla ayağa kalkarak salonu selamlayınca salondakiler alkışladı. Özakça'nın yer aldığı çizimi CHP milletvekili Ali Haydar Hakverdi paylaştı.

Üç avukat kısıtlaması

Mahkeme, Acun Karadağ ve Semih Özakça'dan üç avukat seçmesini istedi.

Gülmen ve Özakça'nın 18 avukatı, 14 Eylül'deki duruşmaya iki gün kala gözaltına alınmış, 14 avukatı daha sonra tutuklanmıştı.İlk duruşmada iki yüze yakın avukat, baro başkanı onları savunmak üzere bulunmuş, 1030 avukat ise yetki belgesi vermişti.

Özakça "Ben üç müdafi seçimi yapmayacağım. Yüzlerce avukatım var. Bu da bir dayatma, bize yapılan zulmün bir parçası" diyerek bunu reddetti.

Acun Karadağ da üç avukat sınırlamasını kabul etmeyerek "Bu bir baskı ve dayatmadır, davaya katılan herkes benim avukatımdır" dedi.

Mahkeme itirazları reddederek üç müdafi seçmesi için Özakça'ya tekrar sordu. Özakça şöyle konuştu:

"Bu savunma hakkına bir saldırıdır. İlk duruşmadan önce savunma için gördüğüm avukatlarım gözaltına alındı ve tutuklandı. İki gün sonrasında keyfi olarak duruşmaya getirilmedik. Nuriye Gülmen zorla Numune Hastanesi'ne kaçırıldı ve duruşmaya getirilmedi. Bunların tamamı savunma hakkına saldırıdır."

Mahkeme üç avukattan sonrasının dinlenmeyeceğini söyledi.

Özakça: Verin kararınızı perde kapansın

Özakça savunmasında "Biz aç kalmayı tercih etmedik. İktidar işimizi bize geri verseydi aç kalmazdık" dedi.

Acun Karadağ savunmasını yapmayacağını ancak söyleyecekleri olduğunu belirterek konuşmaya başladı.

"Ben Semih'i gördüğümde gözyaşlarımı tutamadım, bu kadar zalimlik olmaz. Ben tutuksuz yargılanıyorum, yani bu yargılama açlık grevine yöneliktir. İki eğitimci 204 gündür aç, Nuriye'yi buraya getirmemek için hastaneye kaldırdılar, Nuriye ifade vermeden ben de vermeyeceğim."

Savcıdan mütalaa: Tutukluluğun devamına

Savcı, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın Adli Tıp Kurumu'na sevki ile değerlendirme raporu alınmasını, tutukluluklarının devamını istedi.

Avukatlar beyanda bulunarak tahliye talep etti.

Mahkeme tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 20 Ekim'de saat 10.00'da görülecek. 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında