Hristiyan liderlerden Trump'a mektup: Kudüs hepimiz için olmazsa barışa erişemeyiz

Kudüs’teki Hıristiyan liderler, ABD Başkanı Trump’a yazdıkları mektupta Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasının dini açıdan vahim sonuçları olabileceğine işaret etti. “Kudüs hepimiz için olmazsa barış imkansız” diye seslendi.

Kudüs’teki Hıristiyan liderlerin basın ilişkileri sorumlusu Wadie Abunassar Kudüs’ün statüsünün sadece İsrailliler ve Filistinliler için değil, Müslümanlar için de önemli olduğunu belirtti: “Kudüs hepimiz için hassas bir mesele, böyle tehlikeli bir durumla ilgili bilgelik gerekir” dedi. 

Gazeteci Hasan Sivri'nin aktardığına göre, Filistin'deki Ortodoks Başpiskopos Theodosios (Ataullah) Hanna da dün akşamki açıklamasında, “Kudüs'ün hedef alınması aynı zamanda Hıristiyanların da hedef alınmasıdır” dedi.

Hanna, “Filistin Hıristiyanları adına Papa ve dünyaya çağrı yapıyorum, Müslümanlar ve biz hedef alınıyoruz, harekete geçin. Mesih Beyt [Beytül]Lahim'de doğdu. Dünyadaki tüm Hıristiyanların gözü Filistin'de olmalı. Kudüs'ü savunmak Hıristiyanlığı ve insanlığı savunmaktır” diye konuştu.

Katolik ve Ortodoks piskoposlardan sevgi ve barış vurgusu

bianet'te yer alan, America Magazine’in haberine göre, Katolik ve Ortodoks piskoposların da aralarında olduğu Kudüs’teki Hıristiyan liderlerin mektubunda, ABD’nin Kudüs adımlarını endişeyle izledikleri ifade edildi. Mektupta şu ifadeler kullanıldı: 

“Bu gibi girişimlerin, Kudüs’te ve Kutsal Topraklar’da nefrete, çatışmaya, şiddete ve acıya yol açacağından, bizi birlik olma amacımızdan uzaklaştıracağından ve yıkıcı ayrımları derinleştireceğinden eminiz.

“Sayın Başkan, sizden, daha fazla sevgi ve kalıcı barışa doğru yürümede bize yardımcı olmanızı diliyoruz. Kudüs hepimiz için olmazsa bu barışa erişemeyiz.”

 “Tüm ani değişiklikler, tamir edilemez zararlar verebilir. İsrailli ve Filistinli arkadaşlarımızla, hepimizin yararına olacak, sürdürülebilir ve adil bir barışa yol almak için birlikte müzakere edebileceğimize güveniyoruz.”

Mektupta, Kudüs’ün herkesçe paylaşılabileceği ifade edildi.

ABD’nin Kudüs kararı, Beytüllahim’deki Doğuş Kilisesi’nce (Mehd Kilisesi) de Noel ışıkları söndürülerek protesto edildi. Hıristiyanlarca İsa’nın çarmıha gerildiğine inanılan yer olan Kudüs’te Müslümanlarca da büyük öneme sahip Mescid-i Aksa bulunuyor.

Papa: Yeni gerilimler eklenmemeli

Papa Francis, Trump kararını daha açıklamadan önce “herkesin Birleşmiş Milletler’in Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsal Kudüs kenti hakkındaki kararlarına saygı göstermesini” istemişti. Papa, “yürekten yaptığım bir çağrıyla, herkesin BM’nin ilgili kararları uyarınca, kentin şu andaki statüsüne saygı göstermeyi taahhüt etmesini istiyorum. Zaten gerilimli ve pek çok zalim çatışmaya sahne olan küresel görünüme yeni gerilimler eklenmesini engellemek için akıl ve temkinin hakim olacağını umuyorum. Dinler arası diyalogun baş şartı, nerede olursa olsun herkesin haklarına saygı göstermektir" demişti. 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya

Etiketler

Kudüs Donald Trump


Yazar Hakkında