'Jandarma'da Hayal’le ilgili tek bir bilgi yoktu’

Dink davası sanıklarından Hacı Ömer Ünalır, bombalama olayına karşımasına rağmen Yasin Hayal hakkında Jandarma İstihbarat arşivinde herhangi bir bilgi ve belge olmadığını söyledi.

Dink cinayeti davası İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor. Duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar, tarafların avukatları katıldı. 

Duruşmada dönemin Trabzon Jandarma görevlilerinden, tutuksuz sanık Hacı Ömer Ünalır savunmasını yaptı. 

Ünalır, cinayet öncesinde Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şubesinde aşırı sağ faaliyetlerden sorumlu olarak çalıştığını söyledi. 

Ünalır, Dink’in öldürüleceğine dair bilgiyi nasıl aldığını anlattı, 

''2006 yılının Ağustos ayında Hüseyin Yılmaz’la beraber Şube'ye gitmiştik. Okan Şimşek, bilgi vermek için Hüseyin Yılmaz’ı odasına çağırdı. Beş on dakika sonra not almam için beni odaya çağırdılar. beni odaya çağırdılar. Bir kağıt aldım ve odaya gittim. Yasin Hayal, 3-4 arkadaşıyla beraber İstanbul’da Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink’in öldürmek istediğini ve silah aradıkları bilgisini not aldım. Sonra Agos gazetesi ve Hrant Dink’i doğrulamak için bilgisayardan kontrol ettik. Doğru olduğounu gördük. Ertesi gün İstihbarat toplantısında konuşulmuş. Ben toplantılara girmiyorum. Toplantıda konuşulduğunu daha sonra öğrendim. Bir süre sonra Hüseyin Yılmaz izne çıktı. Ben Okan Şimşek’e gidip, bu konuda emir almadığımızı söyledim. Şimşek, Şube Müdürü Metin Yıldız’la konuştuğunu ve emir verileceğini söyledi. Ben cinayete kadar bir daha bu konuyla ilgili bilgi almadım’’ 

‘‘Bize görev verilmeden herhangi bir işlem yapmamız mümkün değildir. Okan Şimşek’in bizi çağırıp sadece bilgi vermesi işlem yapmamız içi yeterli değildir. Usul ve yönetmeliklerimiz vardır. Ben kendi başıma bir olayı takip edemem. Unsur komutanına karşı sorumluluğum var. Sıralı amirlerimin emri olmadan harekete geçmem mümkün değildir.’’

‘‘Göreve başladığımda bir süre İstihbarat Şubesi'nin arşivinde de çalıştım. Ne McDonalds bomabalaması, ne de Yasin Hayal hakkında hiçbir bilgi yoktu. Hayal’in fişi de yoktu. O gruptan hiç kimseyle ilgili bilgi yoktu. Emniyet’ten de bize Yasin Hayal’le ilgili ikaz gelmedi.’’

Ünalır, Mahkeme Heyetinin ve avukatların sorularını yanıtladı. 

Selefilik faaliyetlerinin kendi görev alanlarında olduğunu ancak Erhan Tuncel veya Yasin Hayal konusunda herhangi bir takip yapıldığı konusunda kendilerine bilgi verilmediğini iddia etti.  Ünalır, Trabzon’da aşırı sağ faaliyetlerin kapsamına giren terör örgütü olmadığını, sadece cemaatleri, tarikatları ve Misyonerlik faaliyetleriyle ilgili çalıştıklarını söyledi.  

Ünalır’ın ardından Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şubesi görevlisi tutuksuz sanık Önder Araz savunmasını yaptı. Araz, Dink cinayetine ilişkin bilginin alındığı dönemde izinde olduğunu söyledi. Yasin Hayal ve arkadaşlarıyla ilgili bir arşiv bilgisi olmadığını söyledi. 

Araz, cinayetin ardından Mülkiye Müfettişlerine verdiği ifadeleri kabul etmedi. Araz'a müfettiş ifadelerinde neden yanlış bilgi verdiklerini sordu. Araz, ''Ne yapacağımıza ve ne diyeceğimize tek bir kişi karar verirdi’’ diye yanıt verdi. Mahkeme, kim olduğunu sordu, Araz ise ‘‘Alay Komutanımız Ali Öz’’ dedi. 

Kategoriler

Güncel

Etiketler

Dink davası