Davutoğlu Barzani ile Suriye'yi konuşacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bugün Erbil'de Irak Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşecek. Gündemde ise Suriye Kürdistanı'ndaki gelişmeler olacak. Bazı kaynaklara göre Davutoğlu Barzani'den, Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin özerk bir yapı kurmasına izin verilmemesini isteyecek. Davutoğlu, dün akşam Başbakan Erdoğan'la biraraya geldi. Görüşmede, Suriye'deki gelişmeler ve Davutoğlu'nun yapacağı Erbil ziyareti değerlendirildi.

Görüşmede, Suriye`deki gelişmeler ile  Erbil - Bağdat hattındaki gerilim gündemde olacak. Barzani-Davutoğlu görüşmesinde Suriye Kürdistan’ında yaşanan olayların gündeme gelmesi bekleniyor.

Davutoğlu`nun birkaç saat sürecek Erbil ziyareti öncesinde, Suriye Milli Konseyi Başkanı Abdülbasit Seyda da, Irak Bölgesel yönetimle görüşmelerde bulundu. 

Davutoğlu ziyareti öncesinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile gelişmeleri değerlendirdi.

Suriye'deki Kürt kentlerinde yaşanan gelişmeler konusunda rahatsız olduğu bilinen Türk hükümeti konuyu Güney Kürdistan'a taşıyor. Hewler’e bugün günübirlik bir ziyaret gerçekleştirecek olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Barzani’yle bir araya gelecek.

Bazı kaynaklara göre Davutoğlu, Barzani’den Suriye’nin toprak bütünlüğünü etkileyecek eylemlerden uzak durmasını isteyecek. Suriye Kürdistan’ındaki Kürt hareketlerinin bir araya gelmesinin ardından Barzani’nin Davutoğlu’na nasıl bir mesaj vereceği merak ediliyor.

Öğle saatlerinde Hewler’de bir araya gelecek olan ikilinin görüşmenin ardından bir basın açıklaması yapacakları da bildirildi.

Barzani Suriyeli Kürt partilerle görüşüyor

Mesud Barzani ile görüşen Batı Kürdistan Yüksek Kurulu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Erbil ziyareti öncesi toplantılarına devam ediyor. ENKS üyesi Mehmûd Mihemed, Batı Kürdistan Yüksek Kurulu’nun toplantısının Dışişleri Bakanının Erbil’e yapacağı ziyaretle bir ilgisi olmadığını söyledi. Bu arada, PYD’nin Suriye Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Hüseyin Koçer ile Batı Kürdistan Yüksek Kurulu üyelerinin Erbil’e geldiği belirtildi.