'Serj Sarkisyan da sorgulanacak'

Ermenistan'da son döneme damgasını vuran yolsuzluk soruşturmalarını yürüten Özel İstihbarat Servisi Başkanı Sasun Haçatryan Ermenistan'ın önceki cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın, 1 Mart davası çerçevesinde sorgulanacağını söyledi.

Haçatryan ʺAralarında Serj Sarkisyan da olmak üzere davayla alakası olan herkesin sorgulanacağı birçok kereler söylendiʺ dedi.

Haçatryan ‘Bu ne zaman olur?’ sorusuna, buna soruşturmadan hareketle müfettişin karar vereceği yanıtını verdi.

Haçatryan Koçaryan'ın tahliye edilmesine karar veren Üst Mahkeme yargıcı Aleksandr Azaryan’ın  Koçaryan davasından çekilmesi gerektiği görüşünde. Haçatryan ʺ1 Mart davasında tarafından zamanında verilmiş 9 karar var. Yani 10 yıl önce yargıç, sivil yurttaşları ‘kalabalık’ olarak nitelendiren, onları yağmadan suçlayan vb. kararlar almış. Yani belli bir önyargıya sahip, öyle ki davadan çekildiğini duyurmalı veya daha önceki kararlarına ilişkin açıklamada bulunmalıydı, bu durumda savcılar davadan çekilmesini talep ederdiʺ dedi.

Haçatryan yurtdışına çıkmayı denemesinin Koçaryan'ın menfaatine olmadığını da sözlerine ekledi. 

Koçaryan "Kanlı 1 Mart" olarak da bilinen 1 Mart 2008 olayları nedeniyle "anayasal düzeni ihlal etmek"le suçlanıyor.  

2008'de yapılan ve Serj Sarkisyan'ın kazandığı seçimlerden sonra protestocular seçimde usulsüzlükler yapıldığı gerekçesiyle gösteriler düzenlemiş güvenlik güçlerinin müdahalesiyle 10 kişi hayatını kaybetmişti. Söz konusu seçimle Koçaryan görevi Sarkisyan'a devretmişti. (News.am)