Roma’dan eski şehir Yerevan, 2800 Yaşında

Ermenistan’ın başkenti Yerevan, geçen hafta kuruluşunun 2800. yıldönümünü büyük organizasyonlar ve sanatsal etkinlikler ile kutladı. Roma’dan da eski bu kentin kutlama etkinliklerine farklı ülkelerden heyetler katıldı.

Yerevan Belediyesi Dış İlişkiler Bölüm Başkanı Davit Gevorgyan’ın açıklamasına göre kutlamalara 10 ülkeden 15 heyet katıldı. Rusya, Almanya, Fransa, Ürdün, Litvanya, Letonya, Estonya, Lübnan ve farklı ülkelerden gelen heyetler kutlamalar öncesinde Tsitsernakaberd Ermeni Soykırımı Anıtı’nda saygı duruşunda bulundular.
Başkent Yerevan dünyada kuruluş tarihini kesin olarak bilinen ve ‘doğum belgesi’ adı verilen yaşını tescil edebilen bir kanıta sahip. Yerevan, kadim şehir Roma’dan yaklaşık 30 yıl önce, Urartu döneminde M.Ö. 782 yılında Kral Birinci Argişti tarafından kuruldu. Erebuni (Yerevan) ve şehrin kalesinin kurulmasına dair Kral Argişti’nin bıraktığı çivi yazısı bugün hala muhafaza ediliyor ve  Ermeniler tarafından Yerevan’ın “kimliği” olarak kabul ediliyor. Argişti’nin kitabesinde ‘Ben Menua’nın oğlu kral Argişti, bu kenti kurdum’ yazıyor ve tarih de belirtiliyor. 

Yerevan’ın kuruluşunun yıldönümü kutlamarındaki en büyük etkinlik Cumhuriyet Meydanı’ndaki konserler oldu. Dans gösterileri, havai fişek showları ve şarklar eşiliğinde Yerevanlılar eğlendiler. Şehrin diğer meydanlarında da klasik, jazz ve pop müziğ konserleri vardı. Dans ve resim yarışmalarının eşlik ettiği gösterilerde en çok eğlenen çocuklar oldular. 
Kutlamaların belki de en anlamlısı Mıkhitar Sebastatsi Okulu’nun küçük öğrencilerinin, halk girişine yeni açılan Ermenistan Parlamento binası bahçesinde toplanarak şarkı söylemeleri oldu. Okul müdürü Aşot Bleyan’nın “Bugün iki bayram kutluyoruz, artık bu bahçe bir halk parkıdır” demesi ile başlayan konserde minikler Yerevan’a adanmış şarkılar söylerken, görevli öğrenciler yoldan geçenleri konsere davet ettiler. Çarşamba günü Parlamento bahçesini dolduran öğrenciler ve velileri şarkılarla şehirlerinin yaş gününü kutladılar.
Pazar günü, Yerevan için bir de Maraton Koşusu tertip edildi. Farklı yaş gruplarında profosyonel ve amatörlerin katıldığı 42,2 km ve 21,1 km maraton yarışlarında çocuklar için 5 km ve 1 km. özel parkurlar kuruldu. Kutlamalarda 30'dan fazla ülkeden 2.500'ün üzerinde profesyonel ve amatörün de katıldığı bir de bisiklet yarışması da yapıldı.
Yerevan kalesinin 2750. Yılını kutlamak amacı ile Ermenistan ilk kez 1968 yılında "Erebuni-Yerevan" etkinlikleri düzenlemişti.  Güftesi ünlü şair Baruyr Sevag bestesi ise Edgar Hovhannisyan'a ait olan ve özel olarak 1968 yılında "Erebuni-Yerevan" kutlaması için hazırlanan şarkı daha sonra şehrin marşı oldu. Şehirde bir bayrama dönüşen bu ilk kutlama sırasında sokaklara sofralar kuruldu. Halk bu bayramı o kadar çok sevdi ki, 10 yıl aradan sonra 1978 yılından itibaren düzenli olarak “Yerevan’ın doğum günü” kutlanmaya başlandı.



Yazar Hakkında