Mahkumlara oy hakkı ve seçim barajı

AKP, CHP ve BDP hükümlülerin oy kullanmasını engelleyen ibarenin yeni Anayasa'da yer almaması konusunda uzlaştı; AKP, CHP ve MHP seçimde yüzde 10 barajının kalmasını sağlayan maddenin kalması konusunda da fikir birliğine vardı. CHP ve MHP, seçim barajının gerekçesi sayılan 'temsilde adalet, yönetimde istikrar' hükmünün yeni anayasada da yer almasını isterken, AKP ise hükmün önerileri arasında bulunmamasına rağmen düzenlemeye itiraz etmedi.

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Alt Komisyonu, hükümlülere oy kullanma yolunu açan düzenlemeye imza attı.

Milliyet gazetesinin haberine göre, 'Seçme ve Seçilme Hakkı' başlıklı maddenin yazımında, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), mevcut anayasadaki 'hükümlüler oy kullanamazlar' hükmüne yeni metinde yer verilmemesi konusunda uzlaştı.

MHP: 'Öcalan oy kullanamaz'

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) düzenlemeye 'tüm hükümlülerin oy kullanmasına izin verilmesine karşı olduğunu açıklayarak' karşı çıktı.

MHP'li komisyon üyesi, 'Abdullah Öcalan'ın oy kullanmasına yol açan düzenlemeye onay vermemiz söz konusu olamaz' dedi.

Yeni düzenlemeye göre sadece er, erbaş ve askeri okul öğrencileri oy kullanamayacak. Toplantıda BDP, er ve erbaşların da oy kullanması gerektiğini belirtirken, AKP karşı çıktı. AKP'li temsilciler, '800 bin asker var. O zaman kışlaya sandık konulur. Kimin ne oy kullandığı belli olur. Oy kullanmak için askerleri dışarı çıkarmak da doğru olmaz' diye itiraz etti. Bunun üzerine BDP de isteğinden vazgeçti.

'Baraj'da uzlaştılar

CHP ve MHP, mevcut anayasada yer alan ve yüzde 10 seçim barajının gerekçelerinden biri olan 'temsilde adalet, yönetimde istikrar' hükmünün yeni anayasada da yer almasını istedi.

AKP ise kendi önerileri arasında bulunmamasına rağmen düzenlemenin tekrar anayasaya girmesine itiraz etmedi.

Fıkra, 'seçim kanunları yönetimde istikrar ilkesini gözetecek; ancak hiçbir durumda temsilde adalet ilkesini zedelemeyecek biçimde düzenlenir' şeklinde yazıldı.

(Kaynak: Bianet)

Kategoriler

Güncel Türkiye