KİTAP/ԳԻՐՔ ŞUBAT: Milliyetçilikten diktatörlüğe uzun ince bir yol

Merhaba, 

Bu sayıya Balzac’ın ‘Çalışanın Fizyolojisi’ ile başlıyoruz. ‘Çalışanın Fizyolojisi’, tıpkı Balzac’ın diğer eserleri gibi, son derece Fransız olmakla birlikte memleketimize hiç Fransız değildir; hele ki bürokrasimizin modelini bu ülkede bulduğumuz düşünülürse… Murat Cankara yazdı. 

David Harvey, 31 Mart yerel seçimleri öncesi Türkiye gündeminin de ön sıralarında yer alan ‘beton dökme’ fetişizminin istihdam çözümü için uygulamaya sokuluşunu başta Çin ve diğer ülke örnekleriyle ‘Dünyanın Halleri’nde açıklıyor. Türkiye’nin de bu süreci ancak dış borçlanmayla yapabileceğini dile getiriyor. Melis Solakoğlu yazdı. 

Eyüp Aygün Tayşir’in ‘Tuhaflıklar Fabrikası’, gerçek olmayan bir mekânda, ‘Tuhaflık Fabrikası’ adı veri-len ama akademilere fazlasıyla benzeyen bir kurumda geçen, tamamen gerçek oldukları hissini veren karakterlerle dolu, her sayfasıyla okuru saran bir roman. Esra Karadoğan yazdı. 

‘Zihnin Ucu Bucağı: Bilinç ve Dünya Bir Midir?’, son yıllarda romanları ve edebiyat eleştirileriyle oldukça ilgi toplayan Tim Parks’ın robotik mühendisi, psikolog ve felsefeci Riccardo Manzotti ile zihnin doğası üzerine yaptığı söyleşileri bir araya getiriyor. Konunun uzmanı olan önemli bir düşünür, konunun uzmanı olmayan ancak entelektüel kapasitesi oldukça yüksek birine zihin felsefesini çocuğa anlatır gibi anlatıyor. Bürkem Cevher yazdı. 

Keyifli okumalar.

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr

Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ