Suriyeli mülteciler için Ürdün'den yardım çağrısı

Ürdün Planlama Bakanı, Suriye'den Ürdün'e sığınan mültecilerin sayısının 180 bini bulduğunu ve hükümetin yükü sırtlama olanaklarının sınırına yaklaştığını söyledi. Ürdün ve BM Mültecilere Yardım Örgütü, ortak bir açıklama yaparak mülteciler için daha çok yardıma gerek duyulduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, geçtiğimiz hafta BM'de bir açıklama yaparak Türkiye'nin de sınıra yaklaştığı yönünde uyarıda bulunmuştu.

Suriye’deki iç savaş nedeniyle ülkelerini terketmek zorunda olan mülteciler ağırlıklı olarak Türkiye, Lübnan ve Ürdün'de bulunuyor. 

Ürdün Planlama Bakanı, Suriye'den Ürdün'e sığınan mültecilerin sayısının 180 bini bulduğunu ve hükümetin yükü sırtlama olanaklarının sınırına yaklaştığını söyledi. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçen hafta Birleşmiş Milletler'de yaptığı bir açıklamada Türkiye'nin sığınmacı sayısı için sınıra yaklaştığını duyurmuştu.

Suriyeli mülteci için resmi rakam 200 bin

Suriyeli mültecilerin kesin sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte, BM'nin son açıklamasında, bölge ülkelerine dağılan mültecilerin sayısı için 200 bin rakamı telaffuz edildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM'de geçen hafta yaptığı konuşmada Türkiye'deki sığınmacı sayısının 100 bin sınırına yaklaştığını, sınırın diğer tarafında ise giriş yapmak için bekleyen 10 bin civarinda sığınmacının olduğunu söylemişti.

Ürdün ve Türkiye

Davutoğlu Türkiye'nin sınırın Suriye tarafından mülteciler için bölge oluşturulmasını beklediğini söylemiş, bu açıklama, Suriye'ye askeri müdahale seçeneğini de beraberinde getireceği değerlendirmelerine yol açmıştı.

Ürdün Planlama Bakanı Cafer Hasan ise, dün yaptığı açıklamada, mülteci akımının ülkenin kıt olan su ve enerji kaynaklarını daha büyük bir baskı altında bırakacağını söyledi.

Ürdünlü bakan Cafer Hasan, Suriye'den Ürdün'e geçenlerin sayısının yakında 240 bini bulabileceği uyarısında bulundu.

Mültecilere yardım için uluslararası çağrı

Ürdün hükümetiyle BM Mültecilere yardım örgütü, ortak bir çağrı yaparak daha önce ihtiyaç duyulduğu ilan edilen 400 milyon dolar yerine, 700 milyon dolar gerektiğini duyurdu.

Malatya'daki mülteciler

Türkiye’ye sığınan ve Malatya’da barındırılan Suriyeli mültecilerin Kahramanmaraş’a gidişi bir gün ertelendi. Üç bin mültecinin 3 Eylül Pazartesi günü şehirden ayrılacakları ve Kahramanmaraş’taki çadırkente yerleştirilecekleri bildirilmişti. Çadırkentin henüz hazırlanmaması nedeniyle gidişin bir gün ertelendiği belirtildi.

Ramazan Bayramı’nın ikinci gününden itibaren Malatya’ya getirilen Suriyeli mülteciler, Battalgazi Öğrenci Yurdu, üniversite kampusündeki 4 öğrenci yurdu, Sümer pansiyonu, Fen Lisesi pansiyonu, Yüksek öğrenim kız öğrenci yurdu, Battalgazi YİBO, Yeşilyurt Mesleki Eğitim Merkezi pansiyonu, İmam Hatip Lisesi öğrenci yurdunda barındırılıyor.

Malatya’da barındırılan Suriyeli mültecilerin Kahramanmaraş’taki çadırkente yerleştirilecekleri ve yarından itibaren götürülecekleri öğrenildi. Mültecilerin yurt binalardan boşaltılmasıyla yurt binalarının 17 Eylül’de açılacak okul dönemine hazırlanacağı ifade edildi.

Brahimi temsilciliği devraldı

Uluslararası diplomatik çabaların baş oyuncularından biri olması beklenen Cezayirli diplomat Lahdar Brahimi de BM'nin Suriye özel temsilciliğini dün devraldı.

Brahimi, Suriye'deki gelişmelerin iç savaşa dönüştüğü BM yetkilileri tarafından dillendirilmesi öncesinde tarafların geçici olarak kabul ettiği ancak kalıcı olmayan kapsamlı ateşkes anlaşmasının kilit aktörlerinden biri olan eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın yerine geçti.