"Haydi dünyayı yerinden oynatmaya..."

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınlar İstiklal Caddesi'ne çıkmaya çalıştı. Taksim ve İstiklal Caddesi'ne çıkan tüm yolları kapatan polis, kadınlara biber gazı sıktı ve bazı kadınları gözaltına aldı. Kadınlar yine de sokakları ve meydanları doldurdu, bildirilerini okudu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İstiklal Caddesi'ne çıkmaya çalışan kadınlar polis engeliyle karşılaştı. 

Taksim Meydanı'na kısa bir mesafe kala Sıraselviler'de polis barikatıyla önü kesilen kadınların kalabalığı Cihangir'e kadar uzandı. Cihangir tarafında toplanan bir grup kadın Karaköy'e doğru yürüyüşe geçti.

Fransız Kültür Merkezi önüne yürümek isteyen kadınlar, Sıraselviler'de polisin oluşturduğu barikatı aşmaya çalıştı.. 

Tophane'den Karaköy'e yürüyen bir grup ise Kemeraltı Caddesi'ni trafiğe kapattı.  Daha sonra  yürüyüşlerine devam eden "Mülteci kadınlar yalnız değildir" sloganı attı.

FOTO: Berge Arabian

Sıraselviler'de biber gazıyla kadınlara müdahale eden polis, bazı kadınları gözaltına aldı. Polis gazetecileri alandan uzaklaştırmaya çalıştı.

Sıraselviler'deki müdahalenin ardından Karaköy'de toplanan kadınlar burada basın açıklamasını okudu.

"Gücümüz birbirimizden, gücümüz feminizmden" başlıklı basın açıklamasında "Patriyarkaya, kapitalizme, erkek şiddetine, ırkçılığa, dini baskılara, transfobiye, homofobiye, sınırlara karşı feminist söz tüm dünyada dalga dalga büyüyor.Sarsılmaz gibi görülen onca krallık yok olmuşken,sıradaki büyük isyan patriyarkaya gelsin:Haydi dünyayı yerinden oynatmaya!" ifadelerine yer verildi. Açılan pankartlarda "Nadira Kadirova'ya ne oldu?" "Gülistan Doku nerede?" soruları da yer aldı. 

Kadınlar Karaköy Meydanı'nda

Ankara’da ise 14’üncü Feminist Gece Yürüyüşü’nü gerçekleştiren kadınlar “Özgürlüklerimiz gasp edilirken direnmekten ve barıştan ısrar etmekten vazgeçmeyen kadınlarız” açıklaması yaptı.

Açıklamanın devamında, “Kürt kadınları her dönem daha da zorlaşan mücadele alanlarında direnişe devam ederken, hep bir ağızdan yılmadan, ısrarla ‘Jin jiyan azadî’ demeye devam edeceğiz. Cinsiyetçiliğe, militarizme, savaş, sömürüye erkek egemenliğe, homofobiye, bifobiye, transfobiye devlet şiddetine erkek şiddetine tacize, tecavüze hep birlikte hayır diyoruz. Boyun eğmiyoruz. Tüm dünyada sistematik saldırılara, muhafazâkarlaşma ve biz kadınları hedef alan politikalar karşısında dünyanın dört bir yanında büyüyerek gelen feminist mücadelemizle biz kazanacağız. Patriyarkayı alt edeceğiz. Boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Patriyarkaya karşı mücadelemiz devam edecek. Geceleri de sokakları da terk etmiyoruz. Yaşasın feminist dayanışma” ifadelerine yer verildi.

İzmir'de ise İzmir Kadınlar Platformu öncülüğünde Konak’ın Alsancak Semti'nde yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte, “Krize, savaşa, şiddete, sömürüye karşı özgür bir yaşam için mücadeleyi büyütüyoruz” pankartı açılırken, üzerinde "Jin, jiyan, azadî”, “Kadınlar birlikte güçlü” ve “Bize acil eşitlik lazım” yazılı dövizler taşındı. Alsancak'taki ÖSYM binası önünden başlayan yürüyüş Türkan Saylan Kültür Merkezi'ne kadar devam etti. Yürüyüş boyunca, “Kadın cinayetleri politiktir” ve "Dünyada direnen kadınlara bin selam" sloganları atıldı. 
 

(Ajanslar, bianet, Mezopotamya Ajansı)

Kategoriler

Güncel