Putin Paşinyan ve Aliyev ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Konuya dair açıklama, Kremlin Basın Dairesi'nden yapıldı. Açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 11 ve 12 Mart tarihlerinde Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı telefon görüşmelerinde, Dağlık Karabağ ile ilgili varılan anlaşmanın uygulanmasının pratik yönlerinin ele alındığı ifade edildi.

Açıklamada tarafların, 9 Kasım 2020 ve 11 Ocak 2021’de Dağlık Karabağ'a yönelik imzalanan üçlü bildirinin uygulanması sürecinin pratik yönlerini değerlendirdiği belirtilerek, “Ateşkese uyulduğundan ve bölgedeki durumun oldukça sakin olmasından duyulan memnuniyet dile getirildi” ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya göre Paşinyan ve Aliyev, temas hattı ve Laçin koridoru boyunca konuşlandırılan Rus barış gücü birliklerinin etkili faaliyetlerinden övgüyle söz ettiler. Açıklamada ayrıca, üç ülke liderinin Güney Kafkasya'daki ekonomik ve ulaşıma dair bağlantıların önündeki engellerin kaldırılması konularını ele aldıkları kaydedildi.

Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 14 Mart Pazar günü  AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Dönem Başkanı ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile görüştü. Aliyev  görüşmede Bakü'nün Dağlık Karabağ'daki ihtilafı sona erdirmek için başlangıç ​​noktası olarak Erivan ile iletişim kurmaya hazır olduğunu söyledi. 

Aliyev "Ermenistan ile Azerbaycan arasında iletişimin açılması için müzakere sürecini çoktan başlattık. Bu, 10 Kasım'da imzalanan belgenin bir parçasıydı" dedi. Aliyev'e göre  iletişimin açılması tüm bölgenin menfaatine olacak, işbirliğine taze bir ivme kazandıracak ve yeni olanaklar açacak.

(Ermenihaber.am, TASS)

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan