Norveç'te ilk defa bir Müslüman kadın bakan oldu

Geçtiğimiz yıl 77 kişinin aşırı sağcı, İslam ve çokkültürlülük karşıtı Anders Behring Breivik tarafından katledildiği Norveç'te, ilk kez bir Müslüman kadın, bakan olarak kabineye girdi. Norveç Başbakanı Stoltenberg, 29 yaşındaki Hediye Tacik'i Kültür Bakanı olarak atadı. Yeni programını açıklayan Tacik, Müslümanların kamuda başörtüsü hakkına da eğileceğini açıkladı.

Norveç'te Pakistan kökenli 29 yaşındaki Hediye Tacik, kabinede kültür bakanı olarak atandı. Tacik aynı zamanda kabinenin en genç üyesi ünvanını da aldı. 

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, kabinede devrim niteliğinde bir değişikliğe gitti. Başbakan Stoltenberg, Pazar günü Norveç tarihinde bir ilke imza atarak, 29 yaşındaki Müslüman kadın Hediye Tacik'i Kültür Bakanlığı'na getirdi. Böylelikle Tacik, Norveç kabinesindeki en genç bakan ve hükümetteki ilk Müslüman bakan oldu.

Yeni programda kamuda başörtüsü hakkı var

Yeni Kültür Bakanı Tacik programının odağında kültürel çeşitlilik olduğunu açıkladı. Tacik programının, azınlık haklarının korunmasını da kapsayacağını belirterek, buna Müslümanların kamusal alanda başörtüsü kullanma hakkının da dahil olduğunu söyledi.

Öte yandan, toplumdaki çeşitliliğin artmasının Avrupa kültürü için bir tehlike addeden birçok sağcı grubun bu tür politika değişikliklerine karşı olduğu biliniyor

Stoltenberg'in atamaları sonucu, Savunma Bakanı Espen Barth-Eide dışişleri bakanlığına, Kültür Bakanı Anniken Huitfeldt çalışma bakanlığına, Dışişleri Bakanlığı Jonas Gahr Støre ise sağlık bakanlığına getirilirken Hediye Tacik ise Norveç'in kültür bakanlığına getirildi.

İnsan hakları ve hukuk okudu

18 Haziran 1983 doğumlu Tacik, Norveç Parlamentosu'nun İşçi Partili üyesi. Genç bakan Norveç'e bağlı Rogaland bölgesinin Strand kentinde dünyaya geldi.

İngiltere'nin Kingston Üniversitesi'nde İnsan Hakları, Stavanger Üniversitesi'nde gazetecilik, Oslo Üniversitesi'nde ise hukuk okudu. Tacik, eski Norveç Adalet Bakanı Knut Storberget'in de siyasi danışmanıydı.

Başbakan'a danışmanlık yaptı

Tacik yeni görevinin öncesinde, Başbakan Jens Stoltenberg'in ve Sosyal Politikalar Bakanı Bjarne Håkon Hanssen'in de danışmanlığını yaptı. 2009'da Norveç İşçi Partisi'nden Oslo vekili olarak parlamentoya giren Tacik'e halk büyük bir sempati duyuyor. 

Aktivist bir geçmişten gelen Hediye Tacik, Norveç'te 1999-2002 yıllarında Genç İşçiler Hareketi'nin başını çekti, ve kadın polis memurlarının görevde başörtüsü kullanabildikleri 2008-2009 yıllarında ise Adalet Bakanı'na danışmanlık yaptı. Söz konusu düzenleme dönemin muhafazakar partilerinin sert muhalafeti nedeniyle geri çekilmişti.  

Geçtiğimiz yıl 77 kişinin katili ultranasyonalist Anders Breivik, İşçi Partisi'nin yazın düzenlediği gençlik kamplarına saldırarak 69 kişiyi sistemli bir biçimde öldürmüş, öncesinde ise Norveç hükümet partisi binasının önünde bomba patlatmıştı. Breivik, yargı süreci boyunca çokkültürlülük politikalarının 'Norveç'e zarar verdiği' ve İslamiyet'i düşmanı olarak gördüğünü söylemişti.

(vE)