YETVART DANZİKYAN

Yetvart Danzikyan

KARDEŞÇESİNE

İyi ki doğdun Bircan

Bircan 46’ıncı yaşına Sincan Cezaevi’nde girdi. 13 Nisan onun doğum günü. Arkadaşları onun için şöyle bir mesaj yayımladı: “Sokaklardan, gecelerden, masalardan, eylemlerden, meydanlardan, acılardan, aşklardan, öfkelerden, sevgilerden arkadaşımız. Canımız Bircan Yorulmaz Eylül ayından beri bizimle değil. Sincan Cezaevi'nde. Bugün Bircan'ın 46. doğum günü... Uzun masalarda, sokaklarda, gecelerde ve alanlarda kutlayacağımız günlerin hayaliyle İyi ki doğdun Bircan! İyi ki arkadaşımız oldun..."

Arkadaşımız Bircan Yorulmaz 110 gündür cezaevinde. Yedi ayı aşkın bir süre diyelim biz buna. Arkadaşımız derken, yıllar içinde gelişen, kendi hâlinde bir dostluğu kastetmiyorum. O da önemli ve kıymetli elbette ama Bircan aynı zamanda, ta en başından beri Hrant’ın Arkadaşları İnisiyatifinin yılmaz ve çalışkan bir üyesidir. O inisiyatif ki, 2007’den beri her 19 Ocak anma toplantısını tertipler, tüm duruşmaları takip eder, dava dosyalarını inceler, eksikleri, gedikleri, çelişkileri saptamaya çalışır, adalet talebini seslendirir, bu talebin daha duyulur, bilinir hâle gelmesi için didinir durur. Bircan bir de buradan arkadaşımız. 

Bununla da sınırlı değil. Nerede bir hak ihlali görse işini gücün bırakır, koşar, gaz yenecekse gaz yer, direnilecekse direnir. Bircan Yorulmaz bir de HDP’nin kuruluş sürecine, bilhassa o zorlu ilk yıllarına hayli katkıda bulunmuş bir arkadaşımız. Kongre, konferans ne varsa, onu Garo ve diğer arkadaşlarla birlikte koşturup dururken mutlaka görürdünüz. 

Ne diyorduk... Bircan 110 gündür cezaevinde. Niye? Yedi sene önceki Kobanê olaylarına dair malum soruşturma. Hatırlanacaktır; bu soruşturma çerçevesinde, o dönem partide görev almış birçok kişi gözaltına alındı, bir kısmı da tutuklandı. Neden? Kobanê’nin IŞİD’in eline geçmek üzere oluşunu protesto için HDP bir çağrı yayımlamıştı. İlk gününde hiçbir sorunun yaşanmadığı bu protestolar daha sonra bazı odakların da devreye girmesiyle çatışmalara sahne olmuştu. Bu nedenle, çoğu HDP’li olmak üzere ülke genelinde 46 kişi ölmüş, 622 kişi yaralanmıştı. 

Sonraki yıllarda yargı ve hükümet, bu olaylarda en azından HDP açısından soruşturulacak bir yan görmemişti. Kaldı ki HDP yöneticileri ortalığın sakinleşmesi için inisiyatif almış, hükümetle ortak bir çalışma yürütmüşlerdi. Öcalan’ın ortalığın sakinleşmesine yönelik mesajları devlet vasıtasıyla ve HDP yöneticileri aracılığıyla kamuoyuna yansımıştı. 

Ancak ne zaman ki çözüm süreci sona erdirildi ve iktidar Kürt meselesinde baskı yolunu benimsedi, o zaman dönüldü, eski defterler karıştırıldı. Birçok HDP’li siyasetçi hiç ikna edici olmayan gerekçelerle hapse atıldı. Bu sürecin son halkası, yedi yıl sonra bir Kobanê soruşturması başlatmak ve o dönemde partide görev alanları hapse atmak oldu. 

Bircan 46’ıncı yaşına Sincan Cezaevi’nde girdi. 13 Nisan onun doğum günü. Arkadaşları onun için şöyle bir mesaj yayımladı: 
“Sokaklardan, gecelerden, masalardan, eylemlerden, meydanlardan, acılardan, aşklardan, öfkelerden, sevgilerden arkadaşımız. Canımız Bircan Yorulmaz Eylül ayından beri bizimle değil. Sincan Cezaevi'nde. Bugün Bircan'ın 46. doğum günü...
Uzun masalarda, sokaklarda, gecelerde ve alanlarda kutlayacağımız günlerin hayaliyle İyi ki doğdun Bircan! İyi ki arkadaşımız oldun...
Seni çok seviyoruz... 
İçeriden, dışarıdan, sokaklardan, meydanlardan, hayattan arkadaşların...”

Bircan Yorulmaz 110 günün ardından, Bianet’e, tutuklanmasına dair bir mektup yazdı. Şöyle diyordu mektubunda: 
“Sabaha karşı evimin polislerce basılmasının, gözaltına alınmamın ve sonrasında tutuklanmamın üzerinden 110 gün geçti. 110 gündür ailemden, arkadaşlarımdan, dostlarımdan, işimden ve elbette özgürlüğümden mahrumum. Benimle birlikte her birinin yeri-evi-işi belli olan arkadaşlarım da gece yataklarından kaldırılarak önce gözaltına alındı, sonra da tutuklandı. Onlar için de aynı mahrumiyetler söz konusu.
Tutuklama nedeni olarak ileri sürülen iddialar, yedi yıl öncesine ait. Yedi yıl önce, 2014 yılında Irak ve Suriye’de kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden büyük kıyımlar gerçekleştirdiği savaşta IŞİD, her gün yeni bir yeri işgal ediyordu. Kan donduran bu vahşet, tüm dünyada ve özellikle Türkiye’de izleniyor, gelişmeler yakından takip ediliyordu.
IŞİD’in çeşitli kesimlerin destekleri sayesinde başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok şehirde canlı bomba ve silahlı saldırı eylemleri yaptığını, bu terör saldırılarıyla yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olduğunu herkes anımsayacaktır.”
Evet, anımsıyoruz Bircan. Senin hak mücadeleni de anımsıyoruz. Umuyor ve talep ediyoruz ki sen ve arkadaşların bir an önce aramıza katılacaksın. İyi ki doğdun. Nice senelere…