ABD'li vicdani retçi Rivera: ''Irak'ta yaşananlar İncil'e aykırı''

Irak savaşında tanıklık ettiklerinin İncil'e aykırı olduğunu söyleyen ABD'li kadın asker Kimberly Rivera, ülkesine döndüğünde vicdani reddini açıklayarak Kanada'ya sığınmıştı. Kanada'nın 'askeri kaçak' olduğu ve durumunun 'hakiki mülteciler' ile aynı olmadığı gerekçesiyle sınırdışı ettiği vicdani retçi Rivera, ABD'de gözaltına alındı. Avukatı Manning, Rivera'nın 'halkı askerlikten soğutmaktan' ceza alacağını söylüyor.

Irak savaşında tanıklık ettiklerinin İncil'e bütünüyle aykırı olduğu gerekçesiyle ülkesine döndüğünde vicdani reddini açıklayan ABD askeri Kimberly Rivera, sığındığı Kanada'nın kendisini sınır dışı etmesiyle gözaltına alınarak tutuklandı. Rivera hapis cezasıyla yargılanacak.

İncil'e aykırı

Kimberly Rivera, ABD ordusu askeri olarak Irak Savaşı'na katıldı, burada tanık olduğu sivil cinayet ve kaybetmeler karşısında tüm bu vahşetin İncil'e aykırı olduğuna karar verip vicdani reddini açıkladı.

Kanada 'asker kaçağı' dedi

İzinli olarak ABD'ye döndükten sonra, 2007'de tekrar Irak'a gönderilme kararı çıkınca, kocası ve üç çocuğuyla beraber Kanada'ya kaçtı. Dördüncü çoğunu doğurduğu Kanada'ya iltica talebi, Kanada Göçmenlik ve Mülteci Kurulu tarafından 'mülteci değil, demokratik bir ülkenin silahlı kuvvetlerine, kendi fikri doğrultusunda hizmet vermekten kaçan firari bir asker olduğu' gerekçesiyle reddedilip, ülkeyi terketmesi istendi. 

Rivera kararı temyiz etti. Ama Ağustos 2012'de, beş yıldır ikamet ettiği Kanada, ABD'nin iade talebini kabul edip, Rivera'nın temyiz başvurusunu redderek sınır dışı etme kararı aldı. Rivera Eylül ortasında sınır dışı edildi ve  gümrükte gözaltına alınarak tutuklandı.

Uluslararası Af Örgütü kampanya başlattı

Savaş Karşıtları yaptığı son açıklamada Kimberly Rivera'nın dün itibariyle Colorado'daki Fort Carson'a nakledildiğini öğrendiklerini açıkladı. Rivera ABD'de, 2 ila 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle asker kaçaklığından yargılanacak. 

Uluslararası Af Örgütü ise, Kimberley'i vicdan mahkumu olarak tanımladı ve serbest bırakılması için kampanya başlattı.

Daha önce de olmuştu

Rivera, Gananoque, Ontari'dan, Fort Drum New York'a ailesiyle beraber giriş yaparken göz altına alınıp tutuklandı. Kanada daha önce de, vicdani redlerini açıklayıp Kanada'dan sığınma hakkı talep etmiş iki erkek vicdani retçinin mültecilik taleplerini reddetmişti. Sınır dışı edilen her iki vicdani retçi asker de ABD girişlerinde tutuklanmış 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmıştı.

'Suçum İncil'e aykırı olanı reddetmek mi'

Rivera sınır dışı edilmeden önce 'Benim en büyük korkum, Irak'taki savaşa karşı olduğum için siyasi bir kararla uzun süre hapiste tutulup çocuklarımdan ayrılmam. Benim suçum İncil'e aykırı bir amaç için silah taşımayı dürüstçe reddetmek mi? Dürüstçe açıklamayıp, gizlice mühümmat taşımayı pasifize edip, inanmadığım ve Hristiyan inancımı rencide eden bir askerliği sürdürüyormuş gibi davranıp, dürüstçe dile getirmeseydim cezalandırılmayacak mıydım?' dedi.

Avukatı Manning: 'Halkı askerlikten soğutmaktan ceza alacak'

Rivera'nın avukatı, Alyssa Manning, vicdani retçi Rivera'nın da Divan-ı Harp tarafından 2 ile 5 yıl hapis cezasıyla yargılanacağını ve haksız olarak, halkı askerlikten soğutabilecek açıklamalar yapabileceği ve askeri gizliliği olan bilgileri kamuyla paylaşabileceği gerekçesiyle en az bir yıl hapis cezası alacağını açıkladı. Rivera 'Evet Irak Savaşına karşı konuştum, konuşacağım. Orada pek çok sivil insan adil bir yargılama yapılmadan yok edildi ya da kaybedildi. Irak'ta yaşananlar tümden İncil'e aykırıdır' dedi.

'19 bin Kanadalının imzasını görmezden geldiler'

Savaş Karşıtları Destek Kampanyası (WRSC - War Resisters Support Campaign) sözcüsü Michelle Robidoux da olanlar karşısında çok üzgün olduklarını belirtip, Rivara'nın maruz kaldıklarının uluslararası insanlık haklarına, din ve düşünce özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti ve 'Kanada hükümet ve yargısı, kırmızı bayrak sığınma hakkını çiğneyip, askeri talepler doğrultusunda kusurlu davrandılar, 19.000 kanadalının imzalarını görmezden gelip insani ve merhametli olanı reddettiler' dedi.

Kampanya için yapılan açıklamada, geçtiğimiz günlerde Kimberly Rivera'nın sınırdışı edildiğine dair bildirinin eline ulaşmasının ardından, bu adaletsizliğin önlenmesi için çok sayıda Kanadalı'nın desteği ve çabalarının olduğu söylendi. 

Açıklamada, Kanadalıların yaklaşık olarak %82'sinin Irak savaşına karşı çıktığı hatırlatılırken, Kanada'nın neredeyse üçte ikisininse savaş karşıtlarının ülkede kalabilmesine izin verilmesini istediği belirtildi. Ayrıca, milletvekillerinin bundan önce iki kez, Avam Kamarası'ndaki oylamada Irak savaşı karşıtlarının ülkede kalabilmesi yönünde oy kullandığı da hatırlatıldı.

Başpiskopos Tutu: 'Kanunlar dünyayı daha iyi bir yer yapmalı'

1984 yılında Nobel Barış Ödülünü kazanan güney afrikalı Başpiskopos Desmond Tutu da, konuya dair Globe & Mail gazetesine bir yazı yazarak 'Vicdani red tüm dünyada varolan korkunçluğa karşı yapılır. Kanunlar sadece askeri ya da ekonomik olarak güçlü olanları korumak için yapılmaz. Onlar tüm insanlar için dünyayı daha iyi bir yer yapmak için bir deneme taahhüt olmalıdır. Kimberly Rivera vicdanının sesini dinleyerek böyle bir mücadaleye girmiş bir insadır, Kanada hükümetinin zorbalığa karşı sığınma hakkını vermesi gerekirdi' dedi.

Göçmenlik bakanı vicdani reddi mültecilerin karşısına koydu

Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney'nin basın danışmanı Ms. Alexis Pavlich ise suçlamalar karşısında vicdani retçi Rivera'nın durumunu mültecilerin durumunun karşısına koyarak, 'ABD'li firari askerin durumu, hakiki mültecilerin uluslararası kabul görmüş tanımı dahilinde değildir. Bu asılsız iddialar, sistemimiz kadar, aslında zulümden kaçan hakiki mültecilerin de önünü tıkar' dedi.

Savaş Karşıtları'nın açıklamasında, ABD'li vicdani retçinin Kanada hükümetinin tutumu nedeniyle yaşadıkları karşısında desteğin devam etmesi yönünde çağrı yapıldı.

(vE)

Etiketler

Kimberly Rivera