Gezi Davası: Osman Kavala yine tahliye edilmedi

Osman Kavala'nın tutuklu diğer sanıkların tutuksuz yargılandığı birleştirilmiş Gezi/Çarşı davasında Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma 21 Şubat'ta.

Osman Kavala'yla birlikte Mücella Yapıcı, Ali Hakan Altınay, Çiğdem Mater Utku, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Aksakoğlu ile Yiğit Ali Ekmekci gibi isimlerin yargılandığı ve çArşı davasıyla birleştirilen Gezi davası bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine "Soros artığı" demesinin ardından adil bir yargılama yapılmasına imkân kalmadığını belirten Osman Kavala katılmadı.

Duruşmada Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mücella Yapıcı, Hakan Altınay, Mine Özerden, Yiğit Ekmekçi ve Çarşı davasının avukatları savunma yaptılar. 

Tayfun Kahraman savunmasında şunları söyledi:

"Bu ülkenin gençlerinin parkına, ağacına, kuşa sahip çıktı. Ben o gün gördüğüm şiddeti hayatımın başka yerinde yaşamadım. Hiçbir güç, para, otorite 80 ilde insanların sokağa çıkıp insanların haklı haykırışlarını söylemesini organize edemez. Gezi direnişi sadece bizler değiliz, milyonlardır."

"Siyasi iktidarın kışkırtıcı diliyle beraber tansiyonun yükselmesiyle kendiliğinden başlayan hareketin organize olduğunu söyleyemezsiniz. Protestonun merkezine yerleşen sadece anayasal hak talepleridir. Polis şiddeti ile arkasında birikmiş itirazlarıyla birlikte insanların sokağa çıkmasıdır. Burada tarih yeniden yazılmaya çalışılıyor, ama biz anlatmaya devam edeceğiz. Gezi'nin yüzü aydınlıktır, karartamazsınız."

"Dayanışmanın sekreteryasını yürüten meslek odasının başkanı olarak, akademisyen ve yurttaş olarak ben de Gezi Parkı'ndaydım ve savunmaya devam edeceğim. Bu alanın kullanıcılarından alınmasına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bizler İstanbul'un yanında olmaya devam edeceğiz, buradan suç çıkartmak mümkün değildir."

Mine Özerden de savunmasında şunları söyledi: 

"Neden burada olduğumu anlayamıyorum. Avukatım savcının, hakkımdaki suçlamaları bana iletmesini istemişti, ancak bu talebimizi reddettiniz. Bu ne demek şimdi? Düşünüp düşünüp uygun bir suç mu bulmalıyım kendime?"

"İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki beraatın nesini yanlış buldunuz? Ona göre savunma yapalım, delil sunalım.

Yönetim mekanizmalarının dayatmacı uygulamaları ve baskılarıyla durum bir anda kitlesel bir hal aldı. Otoriterleşmenin geldiğini görmek için kahin olmaya gerek yok."

"2013 Haziran’ının ilk günleri ile Temmuz ayının başında İstanbul'da değildim, Fethiye'de çalışıyordum. Hoş burada olsaydım da Gezi'de olurdum. İsnat edilen suçların hiçbiri kanıtlanamadığı halde Osman Kavala tutuklu yargılanıyor. Neden? Sormayalım mı?"

"61. Hükümetin üyelerini, hangi konuda mağdur etmişiz? O iddianamedeki mağdurların bazıları sağda solda "bizim böyle bir mağduriyetimiz yok" diyor. Bu durumda neden hala isimleri mağdur olarak geçiyor? Size gerçekten kolay gelsin."

Ara kararını açıklayan mahkeme Osman Kavala'yı tahliye etmedi. Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına oy çokluğuyla karar verdi.

Heyet, davadan bağışık tutulmak isteyen sanıkların bu taleplerinin kabul edilmesine, Gezi davasından yurtdışına çıkış yasağı bulunan sanıklar hakkında bu uygulamanın devamına hükmetti.

Üye hakim Kürşad Bektaş karara şerh koyarak Kavala'nın tahliye edilmesi gerektiğini savundu. Bektaş, şerhte "Sanığın savunmasının alınmış olması, delillerin toplanmış olması, dosya kapsamı, delil durumu, dosyanın geldiği aşama, bu aşamadan sonra sanığın delil karartma ihtimalinin olmaması, sanığın tutuklulukta geçirdiği süre, tutukluluğun bir tedbir oluşu, tutuklulukta istenen amaca adli kontrol tedbirlerinden bir veya bir kaçının uygulanması ile ulaşılabileceği, değerlendirilerek sanığın duruma göre ölçülü olmayan tutukluluğun devamı yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmayarak, sanığa uygulanacak ölçülü bir veya bir kaç adli kontrol tedbiri ile tahliyesi görüşü ve kanaatindeyim" dedi.

Bir sonraki duruşma 21 Şubat'ta görülecek.

(Ajanslar, @gezisavunmasi, Bianet)

Kategoriler

Güncel