Mirzoyan ve Çavuşoğlu'ndan sınır mesajı

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Ermenistan'ın Türkiye ile normalleşme sürecindeki özel temsilcisi Ruben Rubinyan Türkiye'ye geldi. Mirzoyan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Mirzoyan deprem felaketinde Türkiye'ye destek amacıyla Ankara'ya geldi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Mirzoyan'a Ruben Rubinyan da eşlik ediyor.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini sundu. Mirzoyan, Ermenistan ve Türkiye'nin iki ülke arasındaki sınırdaki Ani Köprüsü'nü ortaklaşa onarma konusunda anlaştığını söyledi.

Mirzoyan şöyle konuştu: “Halkımın tarihinin en acı sayfalarından biri 1988 yılında yaşanan Spitak'ın yıkıcı depremiydi ve  Türkiye'de binlerce aileye yaşatan bu keder bizim için yabancı değil. Benzer doğal afetler ve boyutları devlet sınırlarını aşarak evrensel trajediler haline geliyor. Ve dünya bunların üstesinden gelmek için birleşik bir cephe ile hareket etmelidir. Uluslararası toplumun, gezegenin herhangi bir yerinde meydana gelen bir insani krize kayıtsız kalmaması gerektiğine inanıyorum. Ermenistan hükümeti, bu yıkıcı depremin hemen ardından Türkiye'ye kurtarıcı ve insani yardım göndermeye karar verdi.”

Bakan Mirzoyan, Ermeni kurtarma görevlileri çalışmalarını ve genel olarak Ermenistan’ın desteğini takdirle karşılayan Türk mevkidaşına teşekkür etti ve “Ermeni kurtarıcılarımızın meslektaşlarıyla işbirliği içinde en önemli şeyi yapmayı başardıkları ve bu durumda insanların hayatlarını kurtardıkları için çok mutluyum.” dedi.

Cumartesi günü 30 yıldır kapalı olan Ermenistan-Türkiye sınırının Adıyaman'a giden insani yardım malzemeleri yüklü Ermeni TIR’larına açılmasını sembolik olarak değerlendiren Mirzoyan,” Dün akşam kara yoluyla Ermenistan'dan Türkiye'ye gönderilen ikinci insani yardımın da depremden etkilenen Adıyaman halkına çok yakında ulaşacağını belirtmek isterim.” dedi.

Görüşmenin can alıcı  felaket nedeniyle olduğunu belirten Mirzoyan “Ancak bu zor zamanda Türkiye'de bulunduğum için Ermenistan Cumhuriyeti'nin bölgede barışı tesis etmeye ve özellikle Türkiye ile ilişkilerin tam olarak normalleşmesine, diplomatik ilişkilerin kurulmasına ve Türkiye- Ermenistan arasındaki sınırın tamamen açılmasına hazır olduğunu ve bu konudaki arzusunu bir kez daha teyit etmek isterim.” dedi.

Mirzoyan, "Bugün bu sürecin bazı detaylarını görüştük, Ani köprüsünü ortaklaşa onarmak ve sınır tamamen açılmadan ilgili altyapıyı halletmek konusunda anlaştık" ifadelerini de kullandı.

Bakan Çavuşoğlu da Ermenistan'a yardımları için teşekkür etti ve bölgedeki normalleşme sürecindeki ilerlemenin refah ve huzur katkısı sağlayacağını belirtti.
Bakan Çavuşoğlu, "Mirzoyan, geçen yıl Ankara Diplomasi Forumu'na katılmak için ülkemizi ziyaret etmişti. Ermenistan, ülkemize 28 kişilik arama-kurtarma ekibi gönderdi. 8 Şubat'tan bu yana Adıyaman'da canla başla çalışmalar yapıyor. 100 tonluk insani yardım yolladılar, ilave yardım da göndereceklerini söylediler. Bu zor günümüzde Ermenistan, dostluk elini uzattı. Ermenistan, Gölcük depremi sırasında da ülkemize yardım malzemesi göndermiştir. 1988 yılında Ermenistan'daki deprem halen daha hafızamızdaki yerini koruyor; o depremin ardından Türkiye'nin yardımları, Alican Sınır Kapısı'ndan geçirilerek Ermenistan'a ulaştırılmıştır. Aynı sınır kapısından Ermenistan'ın insani yardımları ülkemize geldi. Bu dayanışmamızı devam ettirmemiz gerekiyor" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, normalleşme sürecine ilişkin de "Güney Kafkasya'da normalleşme süreci devam ediyor. İnsani alanda ortaya koyduğumuz iş birliği anlayışının bu sürece destek olacağına inanıyoruz. Ermenistan'ın, Türkiye ve Azerbaycan ile normalleşme sürecinde yaşanacak ilerleme, bölgemizin huzur ve refahına katkı sağlayacaktır. Devam eden Azerbaycan- Ermenistan arasındaki görüşmeler ve kapsamlı barış anlaşması müzakereleri hakkında da kendilerinden bilgi aldım. 3 ülke samimi adımlar atarsa; Güney Kafkasya'da kalıcı barışı ve huzuru tesis ederiz. Güney Kafkasya'nın kalıcı istikrarı, bu bölgenin ekonomik kalkınması için de önemlidir. Normalleşme sürecinde atılacak adımları da konuştuk; bunlardan biri İpek Yolu Köprüsü'nün yeniden inşasıdır. İpek Yolu Köprüsü'nün yeniden inşa edilmesi; son derece anlamlı olacak, bu konuda da birlikte çalışacağız" diye konuştu.

Mirzoyan ve Rubinyan ayrıca Adıyaman'da Ermenistan arama kurtarma ekibini de ziyaret edecek.

Ermenistan arama kurtarma ekibi 8 Şubat'tan bu yana Adıyaman'da görev yapıyor.

Ermenistan'ın deprem bölgesine yardımlarını taşıyan 5 TIR, 11 Şubat'ta 30 yıldır kapalı olan Türkiye Ermenistan sınırından geçerek deprem bölgesine ulaşmıştı. İkinci konvoy da 14 Şubat'ta Türkiye'ye geldi.


Kategoriler

Diaspora / Ermenistan