Nobel Barış Ödülü AB’nin oldu

2012 Nobel Barış ödülüne Avrupa Birliği layık görüldü. AB'nin ödüle layık görülmesine gerekçe olarak, İkinci Dünya Savaşı sonrası en başarılı 'Barış Projesi' olması gösterildi.

 

Norveç’in başkenti Oslo’daki Nobel Enstitüsü’nden yapılan resmi açıklamada Avrupa Birliği’nin son 60 yıldır Avrupa'da barışa katkısından dolayı ödüle layık görüldüğü ifade edildi.

Ödülün ardından bir açıklama yapan Nobel Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland 'AB, 60 yıldan fazla süredir barış, uzlaşma, demokrasi ve insan haklarına katkıda bulundu' dedi. Jagland, 2. Dünya Savaşı sonrasında birleşmeyi başaran Avrupa Birliği’nin 1989 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılmasının akabinde eski komünist ülkelerde yeniden istikrarın sağlanmasına katkıda bulunduğunu söyledi. Kararın oy birliği ile alındığının altını çizen Jagland, AB’nin Avrupa kıtasını savaştan çıkararak barış ortamına götürdüğünü kaydetti.

Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki demokrasi ve insan haklarının gelişimine katkıda bulunduğunun belirtildiği açıklamada 'Geçtiğimiz on yılda Türkiye'nin üyelik olasılığı ülkedeki demokrasi ve insan haklarının gelişimine katkıda bulunmuştur.' ifadelerine de yer verildi.

 Sık sık dünyanın en büyük barış projelerinden biri olarak adlandırılan Avrupa Birliği (AB) bu yıla kadar defalarca Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti.

AB: Onur duyduk

Nobel Komitesi'nin ödülü Avrupa Birliği'nin kazandığını duyurmasının ardından açıklama yapan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, 'Büyük onur duyduk' dedi.

Norveç eski Başbakanı Jagland ve Nobel Enstitüsü Direktörü Geir Lundestad, Nobel Barış Ödülü'nün AB'ye verilmesi için yıllardır mücadele veriyorlardı.

2012 Nobel Barış Ödülü madalyasını alan Avrupa Birliği, ayrıca 930 bin Euro da para ödülü kazandı.

 

Nobel Barış Ödülü geçtiğimiz yıl barış ve demokrasiye katkılarından dolayı Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf, Liberya eski Devlet Başkanı Leymah Gbowee ve bir süre önce Türkiye vatandaşlığına geçen Yemenli aktivist Tevekkül Kerman’a verilmişti. Ödül 2001 yılında ise Birleşmiş Milletler ve Genel Sekreteri Kofi Annan'a verilmişti.

İsveçli Bilim Adamı Alferd Nobel’in vasiyeti üzerinde 1901 yılından bu yana verilen Nobel Barış Ödülü geçen zaman içerisinde zaman zaman kamuoyunda tartışmalara neden oldu. İşte son 10 yılda verilen bütün Nobel Ödülleri:

 

2011 Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee, Tawakkol Karman

2010 Liu Xiaobo

2009 Barack H. Obama

2008 Martti Ahtisaari

2007 İklim Değişimi Hükümetler Arası Paneli (IPCC) , Albert Arnold (Al) Gore Jr.

2006 Muhammad Yunus, Grameen Bank

2005 Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) , Mohamed ElBaradei

2004 Wangari Muta Maathai

2003 Shirin Ebadi

2002 Jimmy Carter

2001 Birleşmiş Milletler, Kofi Annan

2000 Kim Dae-jung

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem