HSYK röportaj kriterlerini belirledi

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak’a Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’ndan (HSYK) röportaj yasağı geldiği yönündeki haberlere HSYK’dan cevap geldi. HSYK, röportaj yasağı olmadığını belirterek röportajların kriterlerini açıkladı.

 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), hakim ve Cumhuriyet savcıları ile röportaj yapılması yönündeki taleplerin soruşturmanın gizliliği, masumiyet karinesi ve kişilik haklarının korunması ilkeleri çerçevesinde karşılandığını bildirdi. Cumhuriyet başsavcılarına röportaj yasağı getirildiği yönündeki haberlerin ise gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

HSYK, başsavcılarla röportaj yapılmasına ilişkin bir açıklama yayımladı. Kurulun kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla soruşturmalarla ilgili açıklamalar üç şekilde yapılabilecek.

Cumhuriyet başsavcısının bilgilendirilmesi koşuluyla açıklamayı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca basın sözcüsü olarak görevlendirilen Cumhuriyet savcısı tarafından; görevlendirme yapılmayan yerlerde yazılı olarak Cumhuriyet başsavcısı tarafından; kamuoyunun doğrudan bilgilendirilmesinin yararlı olacağı değerlendirilen durumlarda da sözlü açıklama yapılmasının uygun görüldüğü kaydedildi.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gereken ve açıklama yapılmasının zorunlu ve acil olduğu durumlarda; medya kuruluşlarına telefonla bağlanmak ya da ilgili programa bizzat katılmak suretiyle bilgi verilmesi; ancak röportaj ve söyleşi gibi önceden planlanabilen hususlarda kuruldan izin alınması gerektiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi;

'Bu kapsamda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla zorunlu ve acil durumlarda Kurulumuz'dan izin alınmaksızın ilgili Cumhuriyet başsavcıları tarafından kamuoyuna gerekli açıklamalar yapıldığı gibi, medya kuruluşlarının hakim ve Cumhuriyet savcıları ile röportaj ve söyleşi talepleri de Kurulumuz'ca değerlendirilmiştir. Genelgenin kabulünden günümüze kadar medya kuruluşlarının hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile röportaj yapılması yönündeki pek çok talepleri soruşturmanın gizliliği, masumiyet karinesi ve kişilik haklarının korunması ilkeleri çerçevesinde röportaj konusunun spesifik olay ve şahıslarla ilgili olmaması şartıyla Kurulumuz'ca kabul edilmiş olup, belirtilen ilkeleri zedeleyebilecek bazı talepler ise uygun görülmemiştir.

Habere konu olan Cumhuriyet başsavcısı ile röportaj yapılmasına ilişkin talep, belirtilen ilkeler çerçevesinde konu itibariyle uygun görülmediğinden reddedilmiştir. Kurulumuzun bu konudaki tutarlı uygulamasında herhangi bir değişiklik olmadığı gibi, Cumhuriyet Başsavcılarına röportaj yasağı getirildiği yönündeki haberler de gerçeği yansıtmamaktadır. Yapılan haberlerin aksine; soruşturmalar ile ilgili kamuoyunda bilgi kirliliğinin önlenmesi ve kamuoyunun kaynağından doğrudan bilgilendirilmesi amacı ile adliyelerde basın sözcülüğü uygulamasının kurumsallaşması için 'Basın Sözcülüğü Projesi' kapsamında Kurulumuz'ca gerekli çalışmalar titizlikle yürütülmektedir.' 

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

Hakimler