Paşinyan: Normalleşme bir zorunluluk

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan düzenlediği basın toplantısında gündemdeki gelişmelere değindi.

Türkiye ve Azerbaycan ile süren temaslara değinen Paşinyan şöyle konuştu:

“Ermenistan’a komşu olan hiçbir ülkenin birbiriyle çatışmacı ilişkileri yok ve en keskin sorunları bile çözmenin formülü işbirliği politikası olarak kabul edilir. Bu anlamda Azerbaycan ile barış antlaşmasının imzalanması ve Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi, İran ve Gürcistan ile ilişkilerimizin normal bir şekilde geliştiği ve gelişmeye devam etmesi gerektiği anlayışıyla bir zorunluluktur.”

Paşinyan, Azerbaycan’ın Laçin Koridoru’nu bloke etmesi sonucunda  Karabağ’da yaşanan insani krizi hafifletmek için Ermenistan’ın attığı pratik adımları anlattı.

Karabağ için çalışmalar
Ermenistan hükümetinin Dağlık Karabağ’ın ortaklarıyla sürekli temas halinde olduğunu, hangi fırsatların var olduğunu görmeye çalıştıklarını vurgulayan Paşinyan, sözlerine şöyle devam etti:

“Ayrıca çalışmalarımız sayesinde farklı uluslararası mahkemeler konuyla ilgili farklı kararlar vermektedir. Müzakere sürecinde çözüm bulunmaya çalışılır. Biliyorsunuz ki, Dağlık Karabağ’da uzun süredir devam eden insani durumla bağlantılı olarak, en etkili hangi adımların atılabileceği konusunda günlük  çalışma yürüten Ermenistan Başbakan Yardımcısı başkanlığında bir çalışma grubu oluşturuldu.”

Paşinyan şöyle devam etti: “Bir insanî felaket tehdidi, üstesinden gelinmediği sürece, eylemlerin yeterince etkili olmadığı anlamına gelir, bu nedenle, her gün başka neler yapabileceğimizi düşünmek zorundayız, böylece sonunda orta düzeyde de olsa bir sonuç elde edebiliriz. Her türlü fikir var ve bence bir aşamada bu fikirlerin uygulandığını göreceksiniz.”

Başbakan bu fikirlerin başka ayrıntılarını açıklamak istemedi, yalnızca olası adımların insani nitelikte olması gerektiğini açıkladı. 

“Ermenistan Karabağ halkının kaderini belirleyemez”

Paşinyan, bir soru üzerine Ermenistan'ın "Dağlık Karabağ halkının kaderini belirleyemeyeceğini" belirterek, bunun yerine Stepanakert'teki yetkililerin, sivil halkın haklarını ve güvenliğini sağlamak için "uluslararası bir mekanizma çerçevesinde" Bakü ile doğrudan görüşmelere başlaması gerektiğini vurguladı.

Paşinyan, Ermenistan'ın uluslararası alanda tanınan bölgesine atıfta bulunarak, "Ben 29.800 kilometrekarenin başbakanıyım" dedi.

Yine bir soru üzerine Paşinyan, hükümetin Dağlık Karabağ nüfusunun Ermenistan'a olası bir göçünü tartışmadığını ve “sadece Dağlık Karabağ Ermenilerine kendi evlerinde, doğdukları yerde yaşama fırsatları yaratma konusunu tartıştığını”  belirtti.

Ayrıca Paşinyan, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın bu ay yaptığı “Karabağ'daki Ermeni nüfusun kaderinin sorumluluğunu üçüncü ülkelere yüklemeyin” şeklindeki açıklamasına atıfta bulunarak,  Yerevan ve Stepanakert'in müzakere sürecinde sorumluluk alması ve Rusya'ya olan bağımlılığını azaltması gerektiğini kaydetti. 

Öte yandan Nikol Paşinyan, Twitter’dan yaptığı paylaşımda ise “Güney Kafkasya’da kalıcı barış ancak medeni dünyanın aktif desteğiyle mümkündür. Uluslararası toplum Saraybosna olayına benzeyen bu kuşatmayı sona erdirmek için cesur adımlar atmalıdır” dedi.

Zengezur Koridoru
Basın toplantısında gazeteciler, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Zangezur Koridoru” sorununu Ermenistan’la değil, İran’da  irtibatlandırdığını hatırlattılar. Bu soruya “Tutumumuz değişmedi” yanıtını veren Paşinyan şöyle devam etti: 

“Ermenistan Cumhuriyeti topraklarında hiçbir koridor işleyemez. Ermenistan Cumhuriyeti, son Brüksel toplantısının ardından yapılan açıklamada da belirtildiği gibi toprak bütünlüğü, egemenlik ve yargı çerçevesinde işlemesi gereken yolların yeniden açılmasına hazır.”

(Ermenistan Kamu Radyosu, Civilnet)