Azerbaycan'ın 19 Eylül'deki Karabağ'a yönelik saldırısı ve 20 Eylül'deki ateşkesin ardından Karabağ'daki Ermeniler, ülkeyi hemen hemen tamamen terkederek Ermenistan'ı sığındı.
Eski Dağlık Karabağ Devlet Bakanı Artak Beglaryan,
“Artsakh’ta (Karabağ) çoğu memur, acil servis çalışanı, gönüllü ve bazı özel ihtiyaçları olan kişilerden oluşan en fazla birkaç yüz kişi kaldı. Onlar da gidecekler” dedi.
Karabağ Cumhurbaşkanı Samvel Şahramanyan, 19-20 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen askeri operasyonlar sonucu hayatını kaybedenler ve kaybolanlara yönelik arama kurtarma çalışmalarına kadar bir grup yetkiliyle birlikte başkent Stepanakert'te kalacak.
Karabağ İnsan Hakları Savunucusu Gegham Stepanyan, Karabağ'dan gelen son otobüsün 15 yolcuyla Goris'e ulaştığını yazdı. Stepanyan,
"Kendini adamış küçük bir ekip yüzlerce işareti takip etti ve çaresiz insanları tahliye etmek için kapı kapı dolaştı" dedi.
30 Eylül Cumartesi itibariyle 100 bini aşkın Ermeni sivil, Ermenistan'a ulaşmıştı. Karabağlı Ermeniler, geniş çaplı bir insani kize yol açan dokuz aylık ablukanın ardından gelen saldırıdan sonra Azerbaycan hakimiyetinde yaşamak istemediklerini belirterek Ermenistan'a sığındılar. Azerbaycan ise Karabağlı Ermeniler için bir entegrasyon planı hazırladıklarını savunuyor ve kimseye "gidin" demediklerini söylüyor.
Ermenistan Göçmenlik Dairesi başkanı Armen Ghazaryan, kayıtları oluşturulan 89.167 kişiden 46.139'unun kadın, 43.028'inin ise erkek olduğunu bildirdi. Bunlardan 10.700'ü yaşlı, 27.000'i 18 yaşın altında. Sığınanlar arasında 230 hamile kadın ve 2.000'den fazla engelli var.
Kayıtlıların 45.000'den fazlası Başkent Stepanakert'ten, 15.000'den fazlası Martuni, 13.000'den fazlası Martakert ve 10.000'den fazlası Askeran ilçesinden.
Sivillerin durumunu incelemek için yola çıkan BM misyonu ise dün (1 Ekim Pazar) bölgeye ulaştı.