İran: Coğrafyada değişiklik krizi ağırlaştırır

Ermenistan Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan, Tahran ziyareti kapsamında İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Ekber Ahmedyan ile görüştü.

Grigoryan ve Ahmedyan, Ermenistan-İran ikili ilişkileri ve bölgesel gelişmelere ilişkin konuları ele aldı.

İran merkezli Mehr ajansına göre İranlı yetkili, son bölgesel gelişmelere değinerek, barış ve güvenliğin tesisi için her iki tarafın da çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

Ahmedyan, "Bölge coğrafyasındaki herhangi bir değişiklik istikrarsızlığı beraberinde getirir ve krizi ağırlaştırır" dedi. Bu sözler Türkiye ve Azerbaycan'ın  Zengezur koridorunu gündeme getirmesine bir karşılık olarak değerlendiriliyor. İran Türkiye ve Azerbaycan'ın gündeme getirdiği şekiyle Zengezur koridoru fikrine karşı.

İranlı yetkili, İran'ın gerekli zemini sağlamaya ve bölge ülkeleri arasında toplantı yapmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Armen Grigoryan ise iki ülke arasında uzun süredir devam eden ilişkilere dikkat çekerek, Ermenistan'ın İran'la ilişkileri kapsamlı bir şekilde geliştirmeye hazır olduğunu duyurdu.

Ajansa  göre Armen Grigoryan, Kafkasya bölgesinde barış ve istikrarın sağlanmasında İran'ın etkin rolüne dikkat çekti.

BBC İzleme Servisi'ne göre İran Gazetesi'nde 27 Eylül'de yayımlanan "Dış Müdahale Olmadan Güney Kafkasya'daki Sorunları Çözmek" başlıklı makalede Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki askeri operasyonunun hedeflerinden birinin "Zengezur Koridoru fikrini hayata geçirmek" olduğu belirtildi.

Analizde, Ankara'nın bu "geniş çaplı gerilime", Zengezur Koridoru "hayalleriyle" müdahil olduğu yorumu yapıldı ve bunun gerekçesi şöyle açıklandı:

"Bu koridor, Türkiye'yi demir yolu hatları ve otoyollar üzerinden Londra ve Pekin'e bağlayan ve bu ülkenin transit enerji merkezinden faydalanmasını sağlayan bir halka olabilir mi? Özünde Türkiye'nin İran gibi bölgesel rakiplerinin nüfuzunun azalmasına yol açabilecek bir gelişme."

Koridorun İran için sonuçlarını ele alan makalede, Zengezur Koridoru'nun, İran ile Ermenistan arasındaki toprak bağlantısını ortadan kaldıracağı kaydedildi ve buna ek diğer olumsuz görülen sonuçlar şöyle sıralandı:

"İran'ın kuzey ve kuzeybatıda Avrupa'ya ihracat ve ithalat için kullandığı rotalar, Azerbaycan ve Türkiye'nin eline geçecek"

"Bakü'nün Ermenistan'ın  Syunik vilayetini kontrol etmesi İran ile Ermenistan arasındaki coğrafi ilişkinin kırılmasına, İran'ın Gürcistan'a ve Karadeniz kıyısındaki Batum Limanı'na erişiminin kesilmesine yol açacak ve İran'ı jeostratejik bir ikilem içinde bırakacaktır."

(Ajanslar, BBC Türkçe)

Kategoriler

Güncel