Kudüs'te yakın zamanda yeniden açılan Edward ve Helen Mardigian Ermeni Müzesi, Kutsal Topraklar'daki 1.700 yıllık Ermeni varlığını korumayı amaçlıyor.
Başlangıçta Ermeni rahipler için bir manastır ve teoloji merkezi olan bina 1922'de soykırımdan kurtulan 600 Ermeni çocuk ve genci için bir yetimhaneye dönüştürülmüş. Bugün, çocukların gravürleri hala bir duvarda yer alıyor ve müzenin bir odasında bir zamanlar orada yaşamış her sığınmacı çocuğun adı sergileniyor.
Müzenin genel müdürü Tzoghig Karakashian, özel bir tur sırasında National Catholic Register dergisine "Bu yetimlerin çocukları ve torunları müzeye geliyor ve ailelerinin bir kaydını görmekten çok mutlu oluyorlar" dedi.
Bina artık yetimhane olarak ihtiyaç duyulmadığından, Ermeni yaşamıyla ilgili birçok eseri barındırmak için bir müzeye dönüştürülmüş.
Edward ve Helen Mardigian Vakfı'nın hibesi sayesinde şimdi yeniden canlandırılan müzede; Louvre'dan esinlenen üçgen cam çatıdan gelen güneş ışığın içeriyi aydınlatıyor.
Müzeye giren ziyaretçileri, sarmaşıkları, birçok kuş türünü ve Hristiyan ve Ermeni sanatında popüler bir tema olan "Hayat Ağacı"nı tasvir eden bir altıncı yüzyıl mozaik zemini karşılıyor. Üzerinde şu yazı var: "Bu mozaik, isimlerini Tanrı'nın bildiği tüm Ermenilerin anısına ve kurtuluşuna adanmıştır."
Ancak 7 Ekim'te başlayan ve tüm bölgeye yayılan Hamas- İsrail savaşı müzeyi olumsuz etkiledi.
Karakashian, "7 Ekim'de İsrail'den 150 Yahudi ve Arap ziyaretçinin ziyaret etmesi planlanıyordu," dedi. "Saat 11'e kadar gelmeyince, iptal ettiklerini biliyorduk."
O günden itibaren özel gruplar dışında herkese kapılarını kapatan müze, 2 Temmuz'da yeniden açıldı ve artık düzenli ziyaret saatleri var. Ancak savaşın gidişatına göre bu yeniden değişebilir.
(Ermenistan Kamu Radyosu)