Özür tartışmasında diaspora polemiğine ‘açık mektup’la tepki

Kılıçdaroğlu ile Erdoğan arasında başlayan Ermeni Diasporası polemiğine ilişkin Arat Dink, Tatyos Bebek, Garo Paylan, Hayko Bağdat ve Markar Esayan “Partinin itibarı, devletin itibarı, insanlığın imtihanı” başlıklı bir tepki metini kaleme aldı.

EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr

‘1915’le yüzleşilmediği için Dersim katliamı oldu’

Metinde, CHP Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün’ün Dersim katliamıyla ilgili, CHP’nin katliamın faili, Atatürk’ün de gözlemcisi olduğunu söylemesinin başta Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm ilgili çevrelerde “infial” yarattığı ifade edildi. Başbakan’ın yakın tarihte iz bırakacak bir çıkışla katliam hakkında tartışılmaz deliller sunduğu ve devlette devamlılık vardır düsturu ile özür dilemesinin heyecan verici bir çıkış olduğunu fakat heyecanın yaşanamadığı ifade edilen metinde “Beni Ermeni Diasporası’na benzetenin alnını karışlarım’ sözlerinin bu topraklarda sığdıramadığımız, dünyanın dört bir tarafına dağılmak zorunda bırakılan Malatyalı, Sivaslı, Dersimli, Bursalı, Diyarbakırlı Anadolu çocuklarının silüetine benzetilmek küfürdür, kâfirdir. Sayın Başbakan size de yazıklar olsun” sözlerine yer verildi.                  

Konuyu, Agos’a değerlendiren Tatyos Bebek ve Garo Paylan, Kılıçdaroğlu ile Erdoğan’ın sözlerinin Ermenileri ötekileştirerek ayrımcılığı normalleştirdiğini söyledi. Bebek, “Katiline aşık olmak diye bir sendrom vardır. Kılıçdaroğlu da bu sendromdan mustarip ancak bunu itiraf edemiyor, o kadar cesareti yok herhalde.

CHP,  İttihatçı gelenekten geliyor. Dolayısıyla partinin ve devletin iribarı için geçmişte yaşananlara karşı çıkmıyor. Bu ülkede barış içinde yaşayacağımız bir gelecek istiyorsak 1915 de, Dersim de Maraş da Sivas da sorgulanmalı ve geçmişimizle yüzleşmeliyiz” dedi.

Hayko Bağdat, hem Kılıçdaroğlu’nun hem de Erdoğan’ın sözlerini eleştirdiklerini söyleyerek  Dersim Katliamı’nın konuşulduğu yerde Ermeni Soykırımı’nın da tartışılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.   Her iki olayın da aynı zihniyetin ürünü olduğunu ifade eden Bağdat “1915 ile Dersim’in birbirinden çok uzak tarihler değil. Zihniyet aynı hatta olayların fail kadroları bile aynı olabilir” dedi.

‘Cinayet kültürü devam ediyor’

Ermenilere hakaret edilmesinin siyasi bir gelenek halini aldığını söyleyen Garo Paylan da 1915 ile hesaplaşılmadığı için Dersim Katliamı’nın yaşandığını kaydetti. Paylan, “Dersim’in yaşanmasının nedeni 1915 ile yüzleşilmemesinden dolayıdır. Bu cinayet kültürünün devam ettiğini gösteriyor” dedi.