Sevag Balıkçı davasına Diyarbakır’da devam edildi

Sevag Şahin Balıkçı’yı Batman’ın Kozluk ilçesi Gümüşörgü Karakolu’nda askerliğine devam ederken kazara öldürdüğü iddia edilen Kıvanç Ağaoğlu’nun yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülen dava öncesinde CHP Genel başkan yardımcılarından Sezgin Tanrıkulu da aileye destek verdi.

Sarkis Güreh

Sevag Balıkçı’nın, Kıvanç Ağaoğlu’nun doğrulttuğu silahtan çıkan kurşunla öldürülmesiyle ilgili Diyarbakır’da devam eden davaya, Balıkçı ailesi ve avukatları katılırken Düşünce Platformu üyeleri Garabet Paylan, Jaklin Çelik ve Nor Zartonk'dan Kevork Altındağ da davayı izleyenler arasında yer aldı.

Diyarbakır’da bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, dava öncesinde mahkeme önünde Balıkçı ailesine destek verdi. Tanrıkulu yaptığı açıklamada, “Balıkçı ailesinin acısını paylaşmak için geldik. Dava sürecini tüm ayrıntılarıyla takip ediyoruz ve takip etmeye de devam edeceğiz” dedi.

“Davanın sonucu 'öteki' olup olmadığımızı belirleyecek”

Duruşmada ilk sözü alan Sevag Balıkçı’nın annesi Ani Balıkçı, “Vereceğiniz kararla öteki olup olmadığımız belli olacaktır” dedi.

Daha sonra söz alan Garabet Balıkçı ise “Bizim bu cinayetin şakalaşma veya kaza sonucu olduğuna inanmamız bekleniyor. Kıvanç Ağaoğlu “Beni oğlunuz yerine koyun” diyerek duygu sömürüsü yapıyor. Böylesi bir cinayeti işleyen insan, oğlumun yerine geçemez.  Ağaoğlu giydiği üniformayı kirletmiştir” dedi.

Mahkeme heyetine seslenen Garabet Balıkçı “Kararınızı vicdanınızın sesini dinleyerek vereceğinizden eminim” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“Silahı doğrulttu, emniyeti açtı ve tetiği çekti”

Balıkçı ailesinin avukatı Cem Halavurt sanık Kıvanç Ağaoğlu’nun 16 Kasım 2011 tarihli duruşmada “Asker olmayanlar da silahını bir insana doğrultup, doldur boşalt yapılmayacağını bilir” dediğini hatırlattı ve bilirkişi Yüzbaşı Murat Yazgan’ın önceki duruşmada mahkemeye sunduğu raporuna vurgu yaptı. Halavurt raporun net olarak, sanığın bilerek ve isteyerek kurma kolunu çektiğini, emniyeti açtığını ve tetiğe bastığını gösterdiğini ifade etti. Halavurt, “Adli tıp raporu da bu tespiti ortaya çıkaracaktır” dedi.

Mahkeme suç duyurusunda bulundu

Halavurt'un ardından söz alan sanık avukatı İbrahim Gök, ülkeyi bölmek isteyenler, Türk – Ermeni sorunu çıkarmak isteyenler ve TSK’yı yıpratmak isteyenlerin bu davayı kullandığını öne sürerek, mahkemeden davayla ilgili yayın yasağı getirilmesini talep etti.

Sanık avukatının bu talebini reddeden Mahkeme, ifadesini değiştirmesi için tanık Halil Ekşi üzerinde baskı kuran sanık yakını Bülent Kaya hakkında Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulması yönünde karar verdi. Davanın devam edeceği bir sonraki duruşma tarihi olarak 25 Ocak tarihi belirlendi. (bk/ft)