Sandy Kasırgasının öteki yüzü

BM Dünya Gıda Programı (WFP) Sandy Kasırgası'nın büyük geniş çaplı zarar verdiği Küba'nın güney doğu bölgesi için acil gıda yardımı yollayacak.

WFP sözcüsü Elisabeth Byrs 'bu Küba'nın güney doğu bölgesi Santiago de Cuba'da son 50 yıldır yaşanmış olan en kötü felaket' dedi. Sandy Haiti ve Küba'da altyapı, tarım ürüleri, otlak araziler ve hayvanlar dahil olmak üzere geniş çaplı zayiata neden oldu. WFP Küba hükümeti ile iş birliği yaparak gıda yardımlarını 500 bin kişinin yaşadığı Santiago de Cuba bölgesine 1 ay içinde dağıtmayı planlıyor.

Küba'yı 25 Ekim tarihinde vuran kasırga 11 kişinin ölümüne neden olurken, pek çok binanın yıkılmasına ve elektriklerin verilememesine sebebiyet verdi. Kurtarma ve onarım çalışmalarını yerinde izlemek için bölgede bulunan Küba Devlet Başkanı Raul Castro elektrik verilene kadar bölgede kalacağını bildirdi. Şehirde kalıntıların büyük bir kısmı temizlenmiş durumda. Okul binalarının pek çoğu kullanılamaz halde olsa da öğrenciler eğitime devam etmeye başladı.

Gıda Sıkıntısı

Hükümet tarafından yayımlanan ilk raporlara göre Sandy 200 bin haneye zarar verirken 1 milyondan fazla insanı etkiledi. WFP acil durum koordinatörü William Vigil konu ile ilgili 'Biz özellikle on binlerce hektar tarım arazisinde meydana gelen ve büyük miktarda temel gıda maddesini etkileyen hasardan endişeliyiz' şeklinde konuştu.

Vigil'in açıklamalarına göre yardımlar üretim tam kapasite gerçekleştirilene kadar devam edecek.

WFP aynı zamanda kasırgada 50 kişinin hayatını kaybettiği Haiti için de yardım fonu oluşturmaya çalışıyor. Sandy ülkenin güneyinde ürünlerin büyük bir kısmını yok etti.

WFP'nin verilerine göre Haiti'de 2 milyona yakın insan gıda güvencesi sorunu yaşıyor.

Ülkede durum 2010 yılında yaşanan deprem ve ardından gelen kuraklık sonrası düzensizliğini koruyordu.

 

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Kasırga Sandy