İstanbul Valiliği, 1 Mayıs’ta 384 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Baro, aralarında 11 avukatın da bulunduğu gözaltıların hukuka aykırı olduğunu belirtti.
İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde 384 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Açıklamada, 1 Mayıs'ta 52 bin 656 polisin görev yaptığı ifade edildi.
Valiliğin açıklamasında, "Şehir genelinde Valiliğimizce izin verilen kutlama alanları dışında yasadışı eylem ve gösteri yapmak isteyen gruplara izin verilmemiştir. Bu kapsamda izinsiz gösteri yapmak için toplanan şahıslardan 384’ü gözaltına alınmıştır" denildi.
Açıklamanın tam metni şöyle:
"1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü İstanbul’da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve bileşenlerinin Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda düzenlediği kutlamalara 35.000 kişi katılmıştır. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve bileşenlerinin Kartal Meydanı’nda düzenlediği kutlamalara ise 30.000 kişi katılmıştır.
İzinli kutlamalarda hiçbir olumsuzluk yaşanmamış ve katılımcılar sorunsuz şekilde dağılmıştır. İstanbul’un huzur ve güvenliği için alınan tedbirlerin uygulanması için 1 Mayıs’ta toplam 52.656 emniyet personelimiz görev almıştır.
Şehir genelinde Valiliğimizce izin verilen kutlama alanları dışında yasadışı eylem ve gösteri yapmak isteyen gruplara izin verilmemiştir. Bu kapsamda izinsiz gösteri yapmak için toplanan şahıslardan 384’ü gözaltına alınmıştır. Şahısların emniyet işlemleri devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Gözaltına alınanlar arasında avukatlar da var
Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, gözaltına alınanlar arasında en az dokuz avukat olduğunu açıkladı.
Öte yandan İstanbul Barosu, 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan gözaltılara ilişkin açıklama yaptı.
Açıklamada, gözaltına alınan 11 avukatın olduğu bildirildi. İstanbul Barosu, avukatların serbest bırakılmasını istedi ve gözaltıların hukuka aykırı olduğu belirtildi.
İstanbul Barosu’nun açıklaması şöyle:
"1 Mayıs gözaltıları hukuka aykırıdır! meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır! 1 Mayıs 2025 günü İstanbul’da, anayasal düzene ve demokratik toplum ilkelerine aykırı fiili yasaklamalar sonucu barışçıl gösteri hakkını kullanan yurttaşlar gözaltına alınmış, Baromuza ulaşan bilgilere göre en az 11 avukat meslektaşımız da gözaltına alınanlar arasındadır.
Avukatların kamusal alanda bulunmaları, Avukatlık Kanunu ve uluslararası hukuk güvencesindedir. 1136 sayılı Kanun’un 1. ve 2. maddeleri, avukatın hukukun üstünlüğü ve insan haklarını savunma görevini açıkça tanımlar. BM Havana Kuralları’nın 23. maddesi ise bu faaliyetler nedeniyle avukatların baskıya uğrayamayacağını belirtir. Bu ilkelere rağmen gözaltına alınan meslektaşlarımız yalnızca özgürlüklerinden değil, savunmanın kamusal denetim rolünden de koparılmak istenmektedir.
İstanbul Barosu olarak çağrımızdır: Gözaltılar hukuka aykırıdır. Avukatlık mesleği itibarsızlaştırılamaz. Tüm meslektaşlarımız derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalıdır. Sorumlular hakkında gerekli işlemler başlatılmalıdır. İstanbul Barosu, sürecin tüm yasal yollarla takipçisi olacaktır."