Sanatçı Pınar Aydınlar tahliye edildi

HDK soruşturması kapsamında 21 Şubat'ta tutuklanan sanatçı Pınar Aydınlar, "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) soruşturması kapsamında 18 Şubat’ta gözaltına alınıp 21 Şubat'ta tutuklanan sanatçı Pınar Aydınlar'ın "örgt üyeliği" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Aydınlar, tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nden jandarma eşliğinde duruşma salonuna getirilirken, avukatları da hazır bulundu. Duruşmayı Aydınlar'ın ailesi, yakınları, Alevi kurumları, sanatçılar ve basın meslek örgütleri de takip etti. 

MLSA'nın haberine göre Aydınlar, "18 Şubat’ta iki çocuğumla yalnız yaşadığım evimde özel timlerin dahil olduğu operasyonla kıyafetimi giyinmeme dahi izin verilmeden, alnıma silah dayatılarak ve aynı şekilde oğluma da böyle davranıldığını gördüm. Kızımın da üzerini giymek için gittiği odasına kameralarla girdiler. Ben bir kere bile ifadeye gitmemezlik yapmamışım, çağrıldığında çok rahat ulaşılabilecek bir insanım. Ben 25 yıldır bu ülkede yüzlerce konser vermiş, 25 yıllık bir halk müziği sanatçısıyım. Evime gece girilerek apartman görevlimizin gözü önünde pijamalarımla gözaltına alındım. Çok ciddi anlamda bir itibar suikasti gerçekleşti” diye konuştu.

Adaylığı karıştırılmış

İfadesi alındığı süreçte kendisine tek bir soru sorulduğunu söyleyen Aydınlar, “HDK binasında bir arama dosyasında, Kağıthane belediye başkan adayı olarak adım geçiyor. Ben aday olmadım, HDK üyesi değilim. Ancak devri daim olsun Sırrı Süreyya Önder’le birlikte HDP’nin İstanbul eş başkan adayları olarak seçimlere girmiştim. Sevdiklerim öldü, Sırrı Süreyya Önder öldü, Volkan Konak öldü, Edip Akbayram öldü. Gidip veda edemedim. Benim seçme ve seçilme hakkım sorgulanıyor. Bir dijital kayıtta adımın geçmesi sonucu ben buradayım. Ben HDK üyesi değilim. HDP'den İstanbul belediye başkan adaylığım oldu. Bunların dışında bir şey yok. HDK yasal bir parti zaten” dedi.

“Sanatla mücadele ediyorum”

Sosyal medya paylaşımlarının ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmesini talep eden Aydınlar, "Yeni Yaşam gazetesi yasal bir gazetedir ve ben yorum dahi yapmadım onların paylaşımına. Ben bu zamana kadar tırnaklarımla geldim, sanatla mücadele ediyorum. Bu şekilde iki çocuğumu büyüttüm. Ben üç aydır haksız ve hukuksuz bir şekilde tutukluyum. Üç aydır yapamadığım işler var. İki çocuğuna tek başına bakan bir kadınım. Ben mesleğimden oldum, üç aydır konser yapamıyorum. Benim bağlamam, sazım, sözüm dışında bir şeyim yok. ‘Örgüt üyeliği’ ile yargılanacağım aklıma gelmezdi. Tahliyemi talep ediyorum” ifadeleriyle savunmasını sonlandırdı.

Savcı, Aydınlar'ın yurt dışı çıkış yasağı ile tahliyesine karar verilmesini talep etti. 

Tahliye edildi

Avukatların savunması ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme, sanatçı Pınar Aydınlar'ın adli kontrol tedbiriyle tahliyesine karar verdi. Esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine de karar veren mahkeme, duruşmayı 11 Eylül'e erteledi.

Karar, Aydınlar’ın sevenleri ve duruşmayı izleyenler tarafından alkışlarla karşılandı.

Ne olmuştu?

HDK’ye karşı 18 Şubat Salı günü düzenlenen İstanbul merkezli operasyonlarda aralarında sanatçı, siyasetçi ve gazetecilerin de olduğu 52 kişi gözaltına alınmıştı.

Savcılıkta ifadeleri alınan gazeteci, siyasetçi ve hak savunucularından 35’i tutuklama, 13'ü 'ev hapsi', 7'si ise haklarında karakolda imza atma ve yurt dışına çıkma yasağı şeklinde adli kontrol tedbirleri uygulanması istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilmişti. Filor Uluk Benli, Nurcan Kaya, Ender İmrek ve Yıldız İmrek'in de aralarında bulunduğu 13 kişi için ev hapsi verildi. 

Öte yandan gazeteciler Elif Akgül, Yıldız Tar ve Ercüment Akdeniz, sanatçı Pınar Aydınlar, DSİP Eş Genel Başkanı ve Hrant'ın Arkadaşları İnisiyatifi'nden Şenol Karakaş, HDK önceki dönem Eş Sözcüsü Esengül Demir, EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbararos ile  DEM Parti’li Alya Akkuş’un da aralarında bulunduğu 12 kişi ise 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları