301 hâkimi ombudsman adayı

Hrant Dink’in 301. maddeden aldığı cezayı onaylayan 18 Yargıtay hâkiminden biri olan Ömeroğlu, ombudsmanlık için yarışacak olan üç isimden en güçlü aday olarak görülüyor.

 

Taraf gazetesinden Adnan Keskin’in haberine göre, TBMM Karma Komisyonu, Kamu Başdenetçisi adayları olarak Yavuz Erkmen, Mehmet Nihat Ömeroğlu ve Halime Nuray Turcan’ı seçti. Bu üç aday arasından kimin Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) seçileceği ise en geç 29 kasım günü TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak oylamada belli olacak. Komisyon 25 aday arasından önceki gün seçtiği üç Başdenetçi adayının ismini, TBMM Genel Kurulu’na sunulmak üzere Meclis Başkanlığı’na iletti, böylece seçimde son aşamaya gelinmiş oldu.

Şimdi, TBMM Genel Kurulu, 15 gün içinde, yani en geç 29 kasımda Başdenetçi seçimine başlayacak. Tüm oylamalar, aynı birleşimde yapılabilecek. Başdenetçi, gizli yapılan oylamalarda ve üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile seçilecek. Birinci oylamada bu çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci oylamaya geçilecek. Bu oylamada da üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu aranacak. Üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu sağlanamadığı takdirde üçüncü oylama yapılacak ve üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyunu alan aday seçilecek. Üçüncü oylamada da üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü tur oylama olacak. Dördüncü oylamada karar yeter sayısı olmak şartıyla en fazla oy alan aday seçilmiş sayılacak.

En güçlü aday Ömeroğlu

M. Nihat Ömeroğlu: AKP’nin iktidarda olduğu yıllarda Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü ve Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü yaptı. Yargıtay üyesi seçildi. 5. Ceza Dairesi’nde görev yaptı. Üye sıfatıyla Yargıtay Ceza Genel Kurulu üyeliği de yaptı. Halen emekli Yargıtay üyesi. Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmeden önce hedef gösterilmesine neden olan TCK’nın “Türklüğü aşağılama” başlıklı 301. maddesinden suçlu bulunmasına ilişkin kararda imzası bulunan 18 Yargıtay hâkiminden biri. Başbakan Erdoğan’a yakınlığıyla biliniyor ve Başbakan’ın oğlunun nikah şahitliğini yaptı. Yargı ile hükümet arasında yaşanan çatışmalarda hükümet tarafında yer aldı. Eski Erzincan Başsavcısı, CHP Milletvekili İlhan Cihaner’in Yargıtay’da yargılanmasını sert dille eleştiren yazılar kaleme aldı. Üç aday içinde Ombudsmanlık için AKP’nin desteklediği aday olduğu belirtiliyor. Adaylar arasında Kamu Başdenetçisi olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Halime Nuray Turcan: Eski hâkim, avukat. Kamu başdenetçiliğine tek kadın aday idi. Adalet Bakanlığı’na bağlı Adalet Akademisi’nde Başkan Yardımcılığı yaptı.

Yavuz Erkmen: Ankara Hukuk mezunu. Yenice, Kızıltepe, Gercüş kaymakam vekilliği, Göynücek, Akseki, Hani, Kızıltepe ve Safranbolu kaymakamlığı ve Bartın Valiliği yaptı. 30 Ocak 2003’te Zonguldak Valiliği’ne atandı. 27 Nisan 2008’de Denizli Valisi oldu. 7 Ağustos 2011’de Bakanlar Kurulu kararıyla Merkez Valiliği’ne atandı.

Kategoriler

Güncel Gündem