Üçüncü nükleer santral ya İğneada ya da Düzce’ye

Enerji Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) üçüncü nükleer santralin Kırklareli-İğneada’ya yapılmasını planlıyor, alternatif olarak ise, Düzce-Akçakoca üzerinde duruyor. Elektrik iletim, dağıtım, ulaşım gibi avantajlar sebebiyle İğneada’nın ilk tercih olabileceği dile getiriliyor. Öte yandan Sinop’a yapılacak nükleer santralde hangi teknolojinin kullanılacağı da tartışma konusu.

Türkiye 2023 yılına kadar üç tane nükleer santral yapmayı planlıyor. Zaman gazetesinin haberine göre, üçüncü nükleer santral için de yer belirleme çalışmaları yapılıyor.

Haberde, üçüncü nükleer santral için kurumlar arası yazışmaların sürdüğü belirtilerek, “Yazışmalarda üçüncü nükleer santralin kurulacağı yer olarak İğneada ve Akçakoca öne çıkıyor. Aynı kaynaklar, santralin kurulacağı bölgedeki elektrik iletim, dağıtım, ulaşım gibi avantajlar nedeniyle İğneada’nın daha öne çıktığı bilgisini verdi. Fakat daha önceden belirlenen Tekirdağ (Trakya), Düzce, Ankara gibi illerdeki uygun bölgeler de gündeme gelebilir” ifadelerine yer verildi.

Rusya mı yapsın, başka bir ülke mi?

Mersin Akkuyu Nükleer Santrali çalışmalarına hız verildiği dile getirilen haberde, diğer yandan Sinop’a yapılacak santralin teknolojisine ilişkin tartışmaların olduğuna dair bilgiler şu bilgiler yer aldı:

“Enerji Yönetimi kaynakları konuyla ilgili yazışma ve görüşmelerde Sinop’ta kurulacak santralin teknolojisinin tartışma konusu olduğu bilgisini verdi. Buna göre, Enerji Bakanlığı ve TAEK görüşmelerinde öne çıkan görüşlerden biri, ikinci santral teknolojisinin Rusların dışında yeni bir teknoloji olması.

Nedeni, doğalgazdan sonra nükleerde de Ruslara bağımlı hale gelinmemesi. İkinci santral teknolojisiyle ilgili öne çıkan bir diğer görüş ise, ‘Rus teknolojisi olsun. Akkuyu’da  tecrübeli olacaklar. Süreç daha hızlı işler’ oldu. Aynı kaynaklar ikinci santral teknolojisi ve üçüncü santralin yeri konusunun kısa süre içerisinde netleşeceği bilgisini verdi.”

Bulgaristan bilgi istiyor

Öte yandan İğneada’da kurulması planlanan üçüncü nükleer santral, Bulgaristan’ın da gündeminde. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelen Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, konuyu yakından takip ettiklerini söyledi. Bulgar Cumhurbaşkanı Plevneliev, ikili görüşmelerde İğneada’ya yakın bir yerde nükleer veya termik santral kurma konusunun da gündeme geldiğini söyledi. Bulgar Cumhurbaşkanı, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi beklediklerini ifade etti.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem