Hristofyas iflas bayrağını çekti

Kıbrıs Cumhuriyeti lideri Dimitris Hristofyas, Troyka’nın (AB Komisyonu, AB Merkez Bankası ve IMF) acı reçetesini kabul ettiklerini açıkladı. Hristofyas, “Maalesef 4 ay önce başvuru yaptığımız AB’nin önerilerini kabul etmek zorunda kaldım. Kabul etmezsem tam iflas yaşayacağız ve halkımız daha da zor durumda kalacaktı” dedi.

Kıbrıs’ın AB Destek Mekanizması’na giren ülkeler arasına katıldığını “Memur ve emekliler daha da zor durumda kalacak ama kan ağlayarak, AB’nin kurtarma koşullarını kabul etmek zorunda kaldım” sözleriyle açıklayan Hristofyas, ekonomik kriz için bankacılık sektörünü suçladı.

Bankacılık sektörünün Yunanistan hisseleri ve Yunan halkına verdikleri bireysel kredilerin neden olduğunu belirterek doğrudan eski Merkez Bankası Başkanı’nı suçlayan Hristofyas şunları söyledi: “Bankalarımız sadece Yunanistan tahvilleri nedeniyle değil, Yunanistan’da bankacılık kuruluşları satın alarak oradaki batıkların da sorumluluğunu üzerimize yükledi. Merkez Bankası gerekli denetimleri yapmadı. Banka yöneticilerinin ve Merkez Bankası eski Başkanı’nın ağır hatalarının bedelini ödüyoruz. Hükümet ve şahsen ben sorumluların ortaya çıkartılarak adaletin sağlanmasını için elimden geleni yapacağım.”

Kredi doğalgazla kapatılacak

Hristofyas, Troyka ile acı çekerek ve içi kan ağlayarak bir ön anlaşmaya vardıklarını da belirterek, Türkiye ve KKTC’nin tüm itirazlarına rağmen doğu Akdeniz’de doğalgaz yataklarından elde edilecek gelirlerin bir kısmının alacakları kredinin ödenmesinde kullanılacağını söyledi.

Yunanistan’a diz çöktüren Delia’nın acı reçetesi

AB Destek Mekanizması’nın içinde yer alan IMF heyetinin başkanı Polonyalı ekonomist Delia Velculescu, Kıbrıslı Rumlara taviz vermeyen isim oldu. Yunanistan’a diz çöktüren memorandumun da mimarı olan Delia Velculescu’nun altında imzası bulunduğu acı reçete ise şöyle:

Kamuda her yıl 1200 memur azaltılacak.

13’üncü maaşlar yeniden değerlendirilecek.

Emekli maaş ve ikramiyeleri azaltılacak.

Erken emeklilik hakkı kaldırılacak.

Memur maaşları düşürülecek.

Kâr eden kamu kuruluşları özelleştirilecek.

Rus kara parasını çeken şirket vergileri artırılacak.

Eşel mobil sistemiyle otomatik zam 4 yıl dondurulacak.

Kategoriler

Güncel Dünya