Roboskî’de rehabilitasyon engelleniyor

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî (Ortasu) köyü yakınlarında, hava operasyonunda 34 kişinin yaşamını yitirmesinin yıl dönümü yaklaşırken, köyde yaşanan travma ağırlığını ilk günlerdeki gibi koruyor.

Bu travmanın köyde yaşayan çocuklar üzerindeki ağırlığını biraz da olsa hafifletmek için yürütülen “Fotoğrafçı Çocuklar Atölyesi” projesi kapsamında kiralanan dükkân, Gülyazı Karakol Komutanı’nın dükkân sahibini telefonla arayarak tehdit etmesi üzerine sanatçıların elinden geri alındı.

Bu proje daha önce Van depreminde yaşanan travmanın rehabilitasyonu amacıyla Van’daki çocuklara yönelik çalışmalar yürüten Van Fotoğrafçılar Kulübü, Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi ve Narphotos grupları tarafından yürütülüyor. Proje kapsamında yaşları 8-14 arasında değişen Roboskîli 40 çocukla 3 ay boyunca fotoğraf atölyesi çalışması yürütülecek.

Karakol komutanı tehdit etti

İddiaya göre 30 Kasım günü atölye olarak kiralanan dükkân, Gülyazı Karakol Komutanı Yalçın Köse tarafından dükkân sahibi Kadir Encu’nun aranıp tehdit edilmesi üzerine fotoğrafçılardan geri alındı.

Evli ve 2 çocuk babası olan dükkân sahibi Kadir Encu12 yaşında mayına basarak sakatlanmış bu sebeple devletten engelli maaşı alıyor. İddiaya göre Gülyazı Karakol Komutanı Yalçın Köse Kadir Encu’yu arayarak, dükkânı fotoğrafçılara kiralamasının kendisi için iyi olmayacağını söylemiş ve aldığı özürlü maaşının kesileceğini ima etmiş. Kadir Encu bunun üzerine fotoğraf sanatçılarına kendisini anlayışla karşılamalarını söyleyerek üç aylığına kiraya verdiği mekânı geri almış...

Roboskîli Veli Encu, “Roboskîli çocuklara yönelik yapılacak olan bu çalışma Gülyazı Karakol Komutanı Yalçın Köse’nin kiraladığımız dükkan sahibi Kadir Encu’yu tehdit etmesi üzerine şimdilik durdu. 34 yakınımızı katletmelerinin ardından bizlere karşı yürütülen baskı ve tehditler devam ediyor. Biz bu tehditler karşısında hiçbir şekilde yılmayacağımızı tekrar ifade ediyoruz. Bırakın adaletin yerini bulmasını, çocuklarımızın biraz olsun acıdan uzaklaşmalarına müsaade edilmiyor. Bu çalışma için yeni bir yer bulamazsak ya kendi imkânlarımızla demir, tuğla, çimento bulup bir yer inşa edeceğiz yahut bu dondurucu soğuk ve kar altına çadır kuracağız.” açıklamasında bulundu…

“Fotoğrafçı Çocuklar Atölyesi: Roboskî” Nedir?

Proje yürütücülerinden Selim Yıldız “Çocukların yaşadığı travmayı göz önünde bulundurarak hazırladığımız programda, fotoğrafın esnek ve neşeli dilini kullanarak oyun haline getirdiğimiz fotoğraf eğitimini atölye süreci boyunca 40 çocuğa uygulayacağız. Kolaylaştırıcı teknik eğitim ve çekim planları doğrultusunda hareket ederek çocukların penceresinden bakmaya çalışacak ve onların hikâyesine tanıklık edeceğiz…

Atölye süreci tamamlanana kadar bütün imkânlar kullanılarak başta bütün çocuklara fotoğraf makinesi temini, kırtasiye, oyuncaklar, gıda malzemeleri vb. ihtiyaçları karşılamak bizim öncelikli bir çalışmamız olacaktır. Atölye esnasında her 15 günde bir çocukların fotoğrafla daha yakından bağ kurmalarını sağlamak için çektikleri fotoğrafları atölyede halka açık olacak şekilde sergileyeceğiz.

Atölye bitiminde hemen her çocuğun çektiği ve kendisinin yorumladığı fotoğraflar bir çok yerde sergilenerek kamuoyu ile paylaşılacak, ardından fotoğraf ve hikâyelerden oluşan bir kitap halinde basılacak… Bu vesile ile travmanın çocuklar üzerindeki yıkıcılığını bir nebze de olsa hafifletmeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Van Fotoğrafçılar kulübü, Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi ve Narphotos kurumların ortak çalışması olan Fotoğrafçı Çocuklar Atölyesi Projesi daha önce Van depreminden sonra Van’da travmaya maruz kalmış 250 çocukla yürütülmüştü. Depremzede çocukların atölye çalışmalarını halen Taksim Galatasaray Lisesi önünde sergilenmektedir.

Kaynak: Hür Bakış

 

 

 

Etiketler

Rubuski