Suriye muhalefetini tanıyan ülkeler arasına ABD de katıldı

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’de Beşşar Esad’a karşı savaşan Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nu (SMDK) Suriye halkının ‘meşru temsilcisi’ olarak tanıdığını açıkladı.

ABC televizyonuna verdiği mülakatta Suriyeli muhaliflere desteğini açıklayan Obama, 'Suriye Muhalif Koalisyonu artık yeterince kapsayıcı, Esad rejimine karşı halkın meşru temsilcisi olma yeterliliğine ulaştığına ve ülke nüfusunu yeterli miktarda temsili ettiğine karar kıldık’’ dedi.

Barbara Walters’a konuşan Obama’nın Suriye halkının meşru temsilcisi olarak muhalifleri tanıdığını açıklaması, ABD’nin Esad karşıtı grup ile daha yakın ilişki kuracağı şeklinde yorumlandı. Türkiye, Katar, Fransa, Suudi Arabistan, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin ardından Suriye muhalefetini halkın temsilcisi olarak tanıyan ABD'nin bu gruba silah yardımı yapacağı konusunda ışık yaktığı belirtiliyor. Obama, verdiği mülakatta ‘‘Bu tanıma ile sorumluluk da aldık’’ diyerek Suriye muhalefetine yardım edeceği mesajını verdi. Obama, muhaliflerden politik geçiş döneminde kadın ve azınlık haklarına saygı, halkın tüm kesimini temsil etme konularında yeterince örgütlenmelerini de istedi.

Bu arada, Obama yönetiminden ismi açıklanmayan bir yetkili, Amerika’nın muhaliflere silah yardımında bulunma şartını, ‘‘siyasi çözümü teşvik olacak şekilde yapılmalı’’ diye açıkladı. Aynı yetkili, ‘‘Siyasi çözümü teşvik için silah sağlama kadar sorunların silah zoru ile çözülmesi fikrini de doğru bulmuyoruz. Başkan, ülkenin geleceği adına silah yardımı yapılmayacağını söylemedi’’ dedi.

ABD, geçtiğimiz günlerde de Suriyeli muhalifleri içlerindeki aşırı unsurlar nedeniyle uyarmıştı. Obama da mülakatta, ‘‘Esad’a karşı savaşan herkese güven duygusu içinde değiliz. Bazıları aşırılık yanlısını benimsemiş ve ABD karşıtı olmayı seçmiş. Bunların ayıklanmasını istiyoruz’’ diyerek çekincelerini dile getirdi. ABD, geçtiğimiz günlerde de Esad rejimine karşı savaşan Jabat el-Nusra’yı terör grubu listesine aldığını duyurmuştu.

Kategoriler

Güncel Dünya