Demirtaş; 'Biz artık öfkenin, kinin değil barış dilinin hakim olmasını istiyoruz'

Fransa'da öldürülen PKK'li üç kadının tabutu uzun bir kortejle havaalanından Diyarbakır kent merkezine götürüldü. Binlerce kişinin katıldığı cenaze törenini BDP organize etti. Polis’in yoğun güvenlik önlemlerine başvurmadığının gözlendiği törende, güvenlik BDP'liler tarafından sağlandı. Törende halka seslenen Demirtaş, 'halkımıza onurlu bir yaşam, hakça bir yaşam, onurlu bir barış ve özgürlük sözümüz var' dedi.

Sürekli sağ duyu çağrılarının yapıldığı Paris’te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez için düzenlenen cenaze töreninde BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yaptığı konuşmadan satır başları şöyle;

“Bugün iş yapma zamanıdır. bu değerlere bağlı kalabilmenin başka çaresi yok. vatanımızın ve halkımızın geleceğinin belirlendiği, kaderimizin yeniden çizildiği bu günlerde yapacağımız şey sabırlı, akıllı, cesur olmaktır. Bu halk hiçbir zaman barıştan korkmadı. Halkımıza verdiğimiz sözün arkasındayız. Halkımıza onurlu bir yaşam, hakça bir yaşam, onurlu bir barış ve özgürlük sözümüz var. Bu halk İmralı'da Öcalan'ın yürüttüğü müzakerenin arkasındadır. Evlatlar ölmesin. Bu kanı durdurabiliriz. Konuşarak, tartışarak sorunlarımızı çözebiliriz. Biz barış isteyen halkımızı en büyük güvence olarak görüyoruz. Bu meydandan bir mesaj veriliyor. Biz artık öfkenin, kinin değil barış dilinin hakim olmasını istiyorsak aynı hassasiyetleri Kürt halkına karşı bekliyoruz. Barışı görüştüğümüz günlerde Malatya morgunda, Kandil'de Kürtlerin cenazeleri var. Her ananın gözyaşı aynıdır diyorsanız ‘hem savaşırım hem barışırım’ demek olmaz. Biz çözüm yolunun da, iradesinin de arkasında olduğumuzu buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Sizin katillerinizi ortaya çıkarmak da bu halkın boynunun borcu olsun. Fransız ve Türk hükumetleri de bu cinayetlerin ortaya çıkarılmasından sorumludurlar. Bu cinayetler dönüm noktasıdır. Kürt halkı tavrını ortaya koymuştur. Şimdi sıra muhataplarımızdadır, Türkiye hükumetinde, Avrupadadır.”

Meydanı dolduran halka seslenen Ahmet Türk de Kürtçe konuşmasının ardından Türkçe devam etti. Türk, “Barış talebimizi hiç gündemden düşürmedik. Halkımız onurlu bir barış için hazır durumda” dedi.

Cenazeler memleketlerine uğurlandı

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez için düzenlenen tören tamamlandı. Binlerce kişinin katıldığı tören olaysız şekilde cenazeler toprağa verilmek üzere, Tunceli, Mersin ve Khramanmaraş’a gönderildi.

 

Kategoriler

Güncel Gündem