Üniversiteli gençler sınır tanımıyor

Türkiyeli ve Ermenistanlı öğrenciler, sivil bir diyalog için çalışmalara başlayarak ‘Türkiye-Ermenistan Öğrenci İnisiyatifi’ni kurdu. Türkiye Öğrenci Konseyi ve Ermenistan Öğrenci Birliği, 21 Ocak Pazartesi akşamı, Galatasay Adası’nda, iki ülke arasında öğrenci değişimi, sivil toplum vb. alanlarda ortak projeler başlatmak için bir protokol imzaladı. Projenin mimarlarından Elif Şahin ve Tatevik Sargsyan çalışmalarını Agos’a anlattı.

Elif Şahin ve Tatevik Sargsyan

EMRE ERTANİ
emreertani@agos.com.tr

Türkiyeli ve Ermenistanlı öğrenciler, sivil bir diyalog için çalışmalara başlayarak ‘Türkiye-Ermenistan Öğrenci İnisiyatifi’ni kurdu. Türkiye Öğrenci Konseyi ve Ermenistan Öğrenci Birliği, 21 Ocak Pazartesi akşamı, Galatasay Adası’nda, iki ülke arasında öğrenci değişimi, sivil toplum vb. alanlarda ortak projeler başlatmak için bir protokol imzaladı. Aynı gün, Galatasaray Üniversitesi’nde Yılmaz Ensaroğlu, Rober Koptaş, Hilal Kaplan, Burcu Gültekin Punnsman ve Gevork Kalloşyan’ın katılımıyla ‘Türkiye-Ermenistan İlişkilerinin Geleceği’ başlıklı bir de panel düzenlendi. Projenin mimarlarından Elif Şahin ve Tatevik Sargsyan çalışmalarını Agos’a anlattı.

Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü 2. sınıf öğrencisi Elif Şahin, Türkiye Öğrenci Konseyi’ne benzer bir yapının, Ermenistan’da da ‘Ermenistan Öğrenci Birliği’ adı altında çalıştığını belirtiyor. Ermenistanlı öğrencilerle, Avrupa Öğrenci Birliği’nin, Kasım ayında Malta’da yaptığı bir toplantıda tanıştıklarını söyleyen Şahin, “Türkiye Öğrenci Konseyi’nde bir düşünce kuruluşumuz var. Orada, Ermenistan’la ilişkilere dair neler yapabileceğimizi düşünürken, aklımıza bir öğrenci değişim programı oluşturmak geldi” diyor.

‘Ermenistan’la  Türkiye çok benziyor’

Şahin, Ermenistan Öğrenci Birliği’nin davetiyle Aralık ayında Yerevan’a yaptıkları ziyareti şöyle paylaştı: “Davet aldıktan sonra, bir hafta içinde planlayıp Ermenistan’a gittik. Ermenistan’ı çok merak ediyordum. Hiç buralardan farklı değilmiş, her şey çok benziyor. Bu kadar ortak nokta olması bizi çok şaşırttı.”

Hazırlanan öğrenci değişim programıyla, her yaz Türkiye’den ve Ermenistan’dan beşer öğrencinin, üç ay boyunca diğer ülkede konuk öğrenci olacağını söyleyen Şahin, Galatasaray Üniversitesi’yle anlaştıklarını, Yerevan Devlet Üniversitesi’yle de görüşmelerinin sürdüğünü vurguluyor: “Ermenistan’da bu tür işler Türkiye’den bir nebze daha zor; sivil toplum, burada olduğu kadar yaygın ve güçlü değil. Yerevan Devlet Üniversitesi’yle anlaşamazsak, Ermenistan Fransız Üniversitesi ile anlaşacağız.”

Programa katılmak isteyen öğrencileri Türkiye Öğrenci Konseyi’nin belirleyeceğini söyleyen Şahin, “STK’larda stajyer olarak çalışma olanaklarını da yaratmaya çalışacağız. Hedefimiz, bir kültürel kaynaşma ortamı oluşturmak. Mayıs ayında Ermenistan Öğrenci Birliği’nin genel kuruluna katılmak üzere yine Ermenistan’a gideceğiz” diyor.

İki ülke arasındaki ilişkilere duyduğu ilginin Çerkes kimliğiyle de ilişkili olduğunu anlatan Şahin’i Fransa’da geçen yıl çıkan ‘İnkâr Yasası’ harekete geçirmiş: “Bu yasanın Ermenistan’la ilişkilerimizi daha da olumsuz hale getireceğinden korktuk ve ‘Ermenistan ile Türkiye arasında nasıl ilişki kurabiliriz, üçüncü ülkeleri nasıl ekarte edebiliriz?’ diye düşünmeye başladık. Batılı ülkelerin yanı sıra, Azerbaycan’ın da iki ülke arasındaki ilişkileri yönlendirmeye çalışmasını istemiyoruz. Azerbaycan konusu ciddi bir sorun ve Türkiye’nin Azerbaycan’la kurduğu ilişki çok sıkıntılı. Azerbaycan’ın, 2015’e giderken ve genel olarak Türkiye-Ermenistan ilişkileri üzerinde bu kadar etkin rol oynaması çok rahatsız edici.”

Hedef, Erasmus benzeri bir program

Ermenistan Ulusal Öğrenci Birliği Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tatevik Sargsyan ise Yerevan Devlet Üniversitesi Doğu Bilimleri Fakültesi’nde Türkoloji okumuş; halen aynı bölümde yüksek lisans yapıyor ve ileride Diaspora Bakanlığı’nda çalışmak istiyor.

Türkoloji okuduğu için Türkiye’yi yakından tanıdığını ve ülke gündemini takip ettiğini dile getiren Sargsyan, bu projenin, gelecekte Erasmus benzeri bir programa dönüşebileceğini belirtiyor. Sargsyan’ın yüksek lisans tez konusu ise Türkiyeli Ermenilerin sorunları: “Ermenistan’da bir haber ajansında çalıştığım için her gün Türkiye’deki haberleri takip ediyorum. Agos’ta çıkan yazıları Ermeniceye çeviriyorum. Ermenistan’da Agos çok tanınıyor. Türkiyeli Ermeniler hakkındaki doğru haberleri sadece Agos’tan alabiliyoruz. Yüksek lisans tezimde, AK Parti döneminde Türkiyeli Ermenilerin durumunun ne yönde değiştiğini, vakıfların sorunlarını, okulların ve Ermenicenin durumunu, karma evlilikler gibi konuları ele alacağım.”