Rum azınlık ve Süryaniler, anayasa önerilerini TBMM’de anlattı. Patrik Bartholomeos “Vatandaşlık haklarından yararlanamıyoruz. 2. sınıf vatandaş muamelesi gördük” dedi
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan Sivil Toplum Örgütleri, Azınlık Cemaatleri ve Vakıflar Alt Komisyonu, Ekümenik Ortotoks Patriği Bartholomeos başkanlığında, rahip İlias Billis, işadamı ve Vakıflar Meclisi Üyesi Lakis Vingas ile Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Öktem’den oluşan Patrikhane heyeti ile Süryanileri temsilen Mor Gabriel Manastırı’nın Vakıf Başkanı Kuryakos Ergün başkanlığındaki heyeti dinledi.
Bartholomeos, 2 yıl Tuzla’da yedek subaylık yaptığını anımsatarak, “Bizler bu toplumun bir parçasıyız. Vatandaş olarak görevlerimizi hep yaptık, yapıyoruz. Ancak vatandaşlık haklarından yararlanamıyoruz. 2. sınıf vatandaş muamelesi gördük. Her türlü işlemlerimiz için Dışişleri Bakanlığı ile muhatap olmak zorunda kalıyoruz. Biz yabancı değiliz ki. Sıradan bir vatandaş kimle muhatap oluyorsa, biz de onlarla muhatap olmak istiyoruz” dedi.
Yabancı vakıflar tabirini kabul etmediklerini dile getiren Bartalomeos, 1600 yıldır İstanbul bölgesinde olduklarını anımsatarak, “Görüldüğü gibi anayasanın eşitlik ilkesi teoride kalıyor” diye konuştu.
Diplomasını gösterdi
Patrik, Lozan Antlaşması’nın bürokraside keyfi yorumlanmasından şikayetçi olurken, Ruhban Okulu’nun 1971’de haksız şekilde kapatıldığını dile getirdi. 1968 tarihli bir “Heybeliada Rum Rahipler Okulu Teoloji Bölümü” diploma örneğini sunan Bartholomeos, bu diplomaya ilişkin dönemin Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu ile gizli damgalı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görüş yazılarını da komisyona vurdu.
Okullarının lise seviyesinde olduğunu dile getiren Bartholomeos, Talim Terbiye Kurulu kararında “1951 tarihli 121 sayılı kararıyla tasdik edilen yönetmeliğe göre, teoloji bölümünü bitirenler lise üzerine en az 1 yıllık mesleki tahsil gören okullar derecesinde öğrenim görmüş sayılırlar” notunun bulunduğunu kaydetti. Patrik, “Okulumun açılması konusunda hala ümidimizi koruyoruz” dedi.
Yabancı görüşmek istiyor
Toplantıda İşadamı ve Vakıflar Meclisi üyesi Vingas ise başından geçen ilginç olayı anlattı. Vingas, “Ben Vakıflar Meclisi üyesiyim, buna ilişkin Başbakanlık kartım da var. Başbakanlığa Sayın Arınç’ı ziyaret gittiğim bir gün, görevliye bu kartımı gösterdim. Telefonda karşı tarafa ‘Bir yabancı sizi ziyaret etmek istiyor’ dedi. Topluma egemen olan durum bu. Biz cumhuriyet tarihinin en bağlı, en saygılı cemaatiyiz. Daha fazla sınanmamıza gerek yok” dedi. Vingas, Lozan’ı keyfi yorumlayarak zarara neden olan memur ve bürokratlar için “rücu” işleminin uygulanmasını talep etti.
Süryanilerin ‘azınlık’ talebi
Mor Gabriel Manastırı’nın Vakıf Başkanı Ergün ise Lozan’a göre azınlık sayılmayan Süryanilere “azınlık” statüsü verilmesini talep etti. Ergün, “Bugün bizler için tarihi bir gündür. Süryaniler 6 bin yılı aşkın burada yaşıyorlar. Bu ülkenin en eski halklarından biridir. Misafir değiliz bu ülkede” dedi.