Kadın Dengbêj ve Âşıkların sesi Yerevan'da yankılanacak

‘Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı'nın ‘Kadın Dengbêj ve Âşıklar’ projesi başladı.
Dengbêj Gazîn ve Âşık Leyli’yi bir araya getiren proje kapsamında bu akşam Yerevan saatiyle 19.00’da (GMT+3) Yerevan’daki Oda Müziği Ulusal Merkezi’nde yapılacak ‘Van’dan Erivan’a’konseri aynı zamanda CivilNet’in sitesinden canlı olarak izlenebilecek.

Anadolu Kültür’ün, Avrupa Birliği destekli ‘Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı’ dahilinde yer alan ‘Kadın Dengbêj ve Âşıklar’ projesi başladı.
Dengbej ve aşık geleneğinin, günümüzdeki önemli temsilcilerinden Dengbêj Gazîn ve Âşık Leyli’yi bir araya getiren proje kapsamında verilecek ilk konser ‘Van’dan Erivan’a’, 26 Mayıs akşamı saat Yerevan saatiyle 19.00’da (GMT+3) Yerevan’daki Oda Müziği Ulusal Merkezi’nde yapılacak. Bu konser aynı zamanda CivilNet’in sitesinden canlı olarak izlenebilecek.

19 Mayıs’ta konser hazırlıklarına başlamak üzere, Yerevan’da ilk kez bir araya gelen Vanlı Dengbêj Gazîn ve Yerevanlı Âşık Leyli, birlikte iki konser daha verecek. Sanatçıların ikinci buluşması Ağustos ayında İstanbul’da olurken, son konser 7 Eylül 2014’te Van Ahtamar Adası’ndaki Surp Haç Ermeni Kilisesi’nde yapılacak ayinden önce yapılacak.

Konserlerde, Dengbêj Gazîn’e kendi kurmuş olduğu Van Kadın Sanatçılar Derneği’nden üç öğrencisi eşlik ederken, Âşık Leyli'ye de Ermenistan’dan müzisyenler eşlik ediyor. Kürtçe ve Ermenice şarkılardan oluşan ortak repertuarın yanı sıra, sanatçılar kendi şarkılarını da seslendirecekler. Projenin müzik direktörlüğünü Ermenistan’dan Van Project müzik grubunun kurucusu ve şefi Norayr Kartashyan üstleniyor.


Konserlerin yanı sıra, aşıklık geleneği üzerine saha araştırması da yapan gruba Ermenistan’dan âşık bilimci Lusine Nazaryan ve Cambridge Üniversitesi’nden antropolog Marlene Schäfers da kendi çalışmalarıyla katkı sunuyor.Yapılan saha çalışmalarından çıkan sonuçlarla dengbej ve aşıkların anlattıkları hikâyelerin bir araya toplanacağı bir kitapla birlikte Dengbêj Gazin ve Âşık Leyli’nin CD’si de yayınlanacak.