AP: 'Dink davası Türkiye için bir test!'

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu, parlamentonun dışişleri komisyonunda kabul edildi.Raporda Hrant Dink davasında çıkan son mahkeme kararının endişe verici olduğu belirtilerek, 'Dink davası Türkiye'de hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı için test' denildi. Ayrıca, AİHM'in 2010 kararına uygun çok yönlü bir soruşturma istendi.

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye rapor taslağı ve 461 değişiklik önergesi, dışişleri komisyonunda oylandı.

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu, parlamentonun dışişleri komisyonunda kabul edildi. Raporda Hrant Dink davasında çıkan son mahkeme kararının endişe verici olduğu belirtilerek, 'Dink davası Türkiye'de hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı için test' denildi.

Oylamada kabul edilen değişiklik önergelerinde ise, sivil anayasa çalışmalarına güçlü destek verildiği belirtildi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi'nde Türkiye rapor taslağı 7'ye karşı 54 oyla kabul edilirken kabul edilen değişiklik önergeleriyle sivil anayasa çağrısı güçlendirildi.

Hrant Dink davasında çıkan son mahkeme kararından endişe duyulduğu kaydedilen rapor taslağında, AİHM'in 2010 yılında verdiği ilgili kararı da göz önünde tutularak cinayetin bütün detaylarıyla soruşturulması ve tüm sorumluların yargı önüne çıkarılması istendi.

Rapora eklenen değişiklik önergesiyle ''Hrant Dink davasıyla Türkiye'de hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının test edildiği'' vurgulandı.

Sivil Anayasa çağrısı

Oylamada kabul edilen değişiklik önergelerinde ise sivil anayasa çalışmalarına güçlü destek verilerek, ''Yeni anayasanın Türkiye'deki her fert ve grubun haklarını tasdik etmesi, güçler ayrılığını güvence altına alması, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına teminat getirmesi, ordu üzerinde tam sivil denetimi garanti altına alması ve Türk vatandaşlığı kavramında kapsayıcı olması'' önemle vurgulandı.

Nisan'da AP'de oylanacak

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde yeni bir ivmeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Türkiye raporu önümüzdeki nisan ayında Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda oylanacak.